Öğrenciyim, yurtta kalıyorum ve bu nedenle düzenli beslenmekte zorlanıyorum diyorsanız bu yazı ilginizi çekebilir. Sizlere yurtta kalanlar için beslenme önerileri ve sağlıklı alternatif sunuyor olacağız. 


Yurtta pratik ve sağlıklı kahvaltı nasıl yapılır ?


Hazırlayabileceğimiz en kolay ve pratik öğünlerden biri kahvaltıdır. Kahvaltılık birkaç ürün ve meyveniz varsa da bu iş tamamdır. İşte 4 adet pratik, doyurucu ve sağlıklı kahvaltı örneği:


1) Yoğurtlu ve meyveli kase



Bir kaseye yoğurt ve fıstık ezmesini alıp karıştırın. Sonrasında üzerine yulaf ezmesi ve meyveleri ekleyip bir miktar bal gezdirin, işte bu kadar basit. Enerji, protein ve lif  bakımından zengin bir kahvaltı hazırlamış olduk. Üzerine kırmızı ve meyveler de eklersek antioksidan bakımından da zengin bir kahvaltı hazırlamış olacağız. Kendinize uygun makrolara göre porsiyonlarınızı ayarlayabilirsiniz.


2) Yumurtalı Wrap



Tam buğday lavaşın içine yumurta haşlayıcıda haşladığımız yumurtaları ekleyelim. Ardından lor peyniri veya beyaz peynir, domates, marul ve dilediğiniz yeşillikleri ekleyerek wrapinizi hazırlayabilirsiniz.



Berkay Türkkan Fitness mobil uygulamasıyla antrenman ve beslenme adına ihtiyaç duyacağınız her şey cebinizde!


iPhone için App Store'dan ücretsiz indir!


Google Play'den ücretsiz i


3) Protein Shake



Blendera istediğimiz meyve + süt + lor peyniri + yulaf ezmesi + şeker ilavesiz fıstık ezmesi ekleyip karıştırıyoruz ve protein shakeimiz hazır. İsterseniz yanınızda taşıyabilir isterseniz de direkt olarak tüketebilirsiniz. Dilerseniz yoğurt ile de yapabilirsiniz.


4) Hindi fümeli soğuk sandviç



2 dilim tam buğday ekmek arasına az yağlı beyaz peynir + marul + domates + hindi füme ekleyin. Dilerseniz protein oranını artırmak için haşlanmış yumurtayı dilimleyerek ya da omlet şeklinde sandviçe ekleyebilirsiniz. 


Yurt menülerinde çıkan yemekler arasından nasıl sağlıklı seçimler yapılır?


Öncelikle hedefimiz yeterli ve dengeli bir tabak oluşturmak olmalıdır. Yani karbonhidrat, protein ve yağ üçlüsü tabağımızda yeteri kadar yer almalıdır. Tabağınıza mutlaka sebze eklemeyi unutmayın. Yemekler ağırlıklı olarak çok yağlı şekilde çıkıyorsa yemeği kaşık değil çatalla yemeyi tercih ederek ekstra yağ alımından kaçınılabilir. Eğer menüde protein içeren besinler kısıtlıysa ek olarak ton balığı konservesi tercih edilebilir veya pişirilmiş paketli şekilde tavuk ızgara gibi ürünlerle destek sağlayabilirsiniz. Bunun yanında konserve bakliyatlar da gayet verimli olacaktır.


Yukarıda belirtilen örneklerle pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz ara öğünler ile hem beslenmenize destek olabilir hem de tatlı krizlerinin önüne geçebilirsiniz. Küçük ve basit adımlarla beslenme tarzınızı da düzenli ve sağlıklı tutmuş olursunuz. Basit ve pratik olsun derken paketli ve içeriği temiz olmayan ürünler tercih etmek yerine bu tarz birleştirebileceğiniz kolay ve sağlıklı seçeneklerle, zinde yaşam ve sağlıklı beslenmeye de kendinizi daha yakın hissedeceksiniz.


Diyetisyen Duygu Güneş