Günümüzde birçok popüler diyet vardır. Bu diyetlerden biri de son dönemde popülerliğini artıran su diyetidir. Su diyetinin bilinirliğinin artmasından kaynaklı nasıl yapılacağı da merak edilmektedir. Bu yazımızda sizlerle su diyeti nasıl yapılır, yararları, zararları nelerdir gibi başlıkları ele alıyor olacağız.



Su Diyeti Nasıl Yapılır?


Su diyeti, gün içinde katı hiçbir şey tüketmeden bol su ve sıvı tüketilen bir diyet türüdür. Su diyeti aslında vücuttaki fazla ödemi atmayı amaçlayan bedene detoks etkisi yaşatan bir diyettir de diyebiliriz. Bu diyet vücuttan toksinlerin atılmasına, ödemin de uzaklaştırılmasına yarar sağlayabilir.


Fakat bu tarz popüler diyetlerin kesinlikle bir uzman kontrolünde yapılması gerekir. Su diyetini, diÄŸer sıvıları eklemeden sadece su ile yaparsak kan basıncımız aniden düşebilir ve bu durum çeÅŸitli saÄŸlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle ekstra meyve suyu, çeÅŸitli sebze suları ile desteklenmesi önerilir. 



Su Diyetini Kimler Yapamaz ?


Hiçbir birey gerekli tahlillerini yaptırmadan ve bir uzmanla görüşmeden bu tarz ÅŸok diyetler yapmamalıdır. EÄŸer baÅŸka bir rahatsızlığınız var ise bu diyetler sonucunda rahatsızlığınız tetiklenebilir. Sonucunda yeme bozukluÄŸuna kadar yol açabilir. 


Kesinlikle su diyeti yapmaması gerekenler kişiler ise;


  • Diyabet hastaları, hipertansiyon ve böbrek rahatsızlığı gibi kronik hastalıkları olanlar
  • Emziren anneler
  • Hamileler
  • YaÅŸlılar ve çocuklar 
  • Düzenli ilaç kullanan hastalar 


olarak sıralanabilir.


Bu tarz diyetler, sağlıklı bireyler tarafından yapılmalıdır ve hatta onların da uzman kontrolü dışında denememesi önerilir. Bu şekilde vücudu şaşırtacak, şok etkisi yaratacak diyetler uygulanırken sağlığı ciddi derecede etkileyecek olumsuz reaksiyonlara sebebiyet vermesinin önüne geçilir.


Diyetler kiÅŸiye özeldir. KiÅŸinin yaÅŸam biçimi, boyu, kilosu, bazal metabolizma hızı ve kan deÄŸerlerine göre uygun olan diyetler tercih edilir. KiÅŸi su diyetini yapabilecek ve olumsuz bir reaksiyona sebebiyet verecek bir ÅŸey yaÅŸamıyorsa bunu 2-3 gün uzman kontrolünde yapabilir. Su diyeti gibi detoks etkili ve ÅŸok diyetlerin 1 haftadan fazla yapılmaması önerilir. Bu süre zarfından fazla devam ettirilen bu tip diyetler ciddi saÄŸlık problemlerine yol açabilir. Uzun süreli uygulamalarda, tartıda gözüken eksilmelerin büyük bölümü su ve kas kaybından kaynaklı olacaktır. 


Su Diyeti Kilo Verdirir Mi ?


Kalorisi çok düşük olduğundan ve bolca sıvı beslenileceğinden kısa vadede vücuttaki fazla suyu da atmasıyla birlikte kilo vermek mümkündür. Fakat bu şekilde diyetler sürdürülebilir olmadığından sonrasındaki ani açlık ve daha fazla yeme isteğiyle karşı karşıya kalınabilir. Uzun vadede yeme bozuklukları riski ortaya çıkabilir. Aynı zamanda çok düşük kalorili diyetler metabolizma hızını düşüreceği için daha çabuk kilo alımına sebebiyet verebilir. Tekrarlamak gerekirse bu tarz diyetler uzun vadede kas kaybı ve birçok sağlık problemine sebebiyet verebilir.



Berkay Türkkan Fitness mobil uygulamasıyla antrenman ve beslenme adına ihtiyaç duyacağınız her şey cebinizde!


iPhone için App Store'dan ücretsiz indir!


Google Play'den ücretsiz indir!


Özetle;


Su diyeti, normal bir bireyin alması gereken günlük besin ihtiyacını karşılamadığı gibi vücutta çeÅŸitli problemlere de yol açabilir. Bu tarz vücudu ÅŸok etkisine alan diyetlerin uzun süre sürdürülebilirliÄŸi yoktur. 2-3 gün detoks gibi düşünerek bu diyeti uygulamak isteyenler yanında çeÅŸitli smoothie, meyve ve sebze suları gibi sıvı takviyelerle birlikte uygulaması önerilmektedir. Kesinlikle bir beslenme uzmanı eÅŸliÄŸinde uygulanması gerektiÄŸi de unutulmamalıdır. 


Dengeli ve sağlıklı bir beslenme modeliyle ilerlemek sağlığınız için en iyisi olacağından normal beslenmemizde de su tüketiminin önemini unutmamak bizim için oldukça önemlidir. Su; açlık hissimizi dengeler, sindirime katkıda bulunur, metabolizmaya destek olur ve vücut fonksiyonlarının düzenlenmesinde çok büyük rol oynar. Su, insan vücudu için elzem bir kaynaktır. Bu nedenle günlük ihtiyacımız kadar su içmeyi unutmamalıyız.



Diyetisyen Duygu Güneş


Kaynaklar: 


  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37377031/
  2. https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/68/8/439/1841926
  3. https://doi.org/10.1038/ijo.2011.130