Dirseğinizin dış kısmında ağrı ve hassasiyet yaşıyorsanız dikkat! Halk arasında tenisçi dirseği olarak bilinse de tanı almış popülasyonun sadece %10’unu tenis oynayanların oluşturduğu lateral epikondilit durumu ile karşı karşıya olabilirsiniz. Gelin bu problemi tüm detaylarıyla birlikte ele alalım.
Tenisçi Dirseği Nedir?
Tenisçi dirseği dirsekte sık rastlanan bir kas iskelet sistemi hastalığıdır ve kronik ağrıya neden olur. Kavrama gücü zayıflar ve kavrama esnasında ağrı görülür. En basit kavramalarda oluşan şiddetli ağrı, kişilerin özgür bir şekilde üst vücudunu kullanmasını engeller ve kavrama gerektiren basit günlük yaşam aktiviteleri kısıtlanır. Tüm bunlar da kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkiler.
Bu durum yalnızca sporcularda değil spor yapmayanbireylerde de yaygın olarak görülür. Genelde el bileğinin ekstansiyon (el bileğini yukarı kaldırma) hareketini içeren aktiviteleri tekrarlı bir şekilde yapan kişilerde görülür. Ağrının artması ve kavrama kuvvetinin azalmasına bağlı olarak obje taşıma, el sıkma, kapı tokmağı çevirme, kavanoz kapağı açma gibi basit aktivitelerde kısıtlamalar yaşanır ve durum gittikçe keyifsiz bir hal almaya başlar.
Tenisçi Dirseği Belirtileri Nelerdir?
Tenisçi dirseği hastalığında belirtiler zamanla ortaya çıkmaktadır ve zamanla kötüleşebilir. Tenisçi dirseği belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Dirseğin dış bölümünden bileğe kadar giden yanma ve ağrı
- Kolu uzatırken ağrı hissi ve sertlik
- Dirsek ekleminde şişlik
- Nesneleri tutma esnasında yaşanan zayıflık
Tenisçi Dirseği Tanısı
Doktorunuza başvurduğunuzda MR, röntgen, BT, ultrason, EMG gibi görüntüleme tekniklerinden faydalanılabileceği gibi fizik muayene ile yapılan bazı testlerden herhangi birini/birkaçını kullanmak tenisçi dirseği tanısını doğrulamada bizlere yardımcı olabilir. Çoğunlukla kullanılan 3 testi sizler için aşağıda ele alacağız.
Cozen’s Testi
Terapist bir elinin baş parmağı ile lateral epikondilin üzerine bastırırken diğer eli ile hastanın elini sırt kısmından tutar. Hasta terapistin direncine karşı ön kolunu ekstansiyon, pronasyon ve radial deviasyon yönünde zorlar. Epikondil üzerinde meydana gelen ağrı, objektif kas zayıflığı ve hareket sırasında meydana gelen rahatsızlık varsa test pozitiftir.
Mills Testi
Muayene eden kişi, hastanın ön kolunu pasif bir şekilde çekerken, bileğe fleksiyon ve dirseğe ekstansiyon yaptırırken, hastanın lateral epikondiline başparmağıyla dokunur. Lateral epikondilde ağrı oluşması testin pozitif olduğunu gösterir. Ancak bu test ön kolda yer alan bir sinire baskı yaparak semptom açığa çıkarabileceğinden tek başına geçerliliği yoktur ve ek testlere ihtiyaç duyulabilmektedir.
Sandalye Testi
Bu test aynı zamanda evde kendi imkanlarınızla uygulayabileceğiniz bir testtir. Dirseğiniz düz bir şekilde uzanırken avuç içinizle görseldeki şekilde sandalyeyi kavrayarak yukarı yönde kaldırmaya çalışın. Ağrınızın şiddeti artarsa test pozitiftir.
Tenisçi Dirseği Tedavisi Nasıldır?
Tenisçi dirseği tedavisinde gündemde kullanılan tedavi yöntemleri oldukça fazladır. Elektrik akım uygulamaları, ESWT, PRP, Ultrason, Lazer uygulama, ortez kullanımı, kinezyolojik bantlama, fizik tedavi, egzersiz gibi tedavi tekniklerine başvurulabilirken iyileşmeyen vakalarda cerrahi tekniklere de başvurulabilir. Ancak erken dönemde tenisçi dirseğinizin varlığı tespit edilir ve durum kronikleşmeden müdahalede bulunulursa basit ortez kullanımı ve egzersizlerle tablonun iyiye gitme ihtimali oldukça yüksek.
Aşağıda görseli bulunan counterforce ortezi tenisçi dirseği bulunan kişilerde el bileği üzerindeki kasların gerilimini azaltmak amacıyla kullanılmaktadır. Ağrılı dönemlerde günde en az 4 saatlik kullanımı ile birlikte düzenli egzersiz uygulaması yapmak yaşam kalitenizi üst seviyeye taşımada yardımcı olabilir.
Düzenli fitness yapıyor ve zaman zaman benzer ağrılar yaşıyorsanız antrenman sonrasında 2 saatlik düzenli kullanım ile daha konforlu bir gelişim gösterebilirsiniz.
Unutmayın, ağrı bizim için bir uyarı mekanizmasıdır.
Bize ilgili bölgede bir problem olduğunun bilgisini vererek burayı korumamız gerektiğini ifade eder. Ağrının üzerine gitmek yaşadığınız problemin daha üst seviyelere evrilmesine neden olarak ciddi sakatlıklara dahi neden olabilir. Bu nedenle ağrılı durumlarda muhakkak ağrıyı açığa çıkaran harekete son vermeli ve konu ile ilgili uzman kişilerden görüş almalısınız.
Eğer uzman kişilere ulaşamıyorsanız en az 3 gün ağrılı bölgeyi dinlendirerek iyileşmenin gerçekleşmesini beklemelisiniz.
Tenisçi Dirseği İçin Tedavi Edici Egzersizler
- Ön kolunuz masada, dirseğiniz açık, eliniz masadan sarkmış olsun. El bileğinizi aşağı ve yukarı hareket ettirin. Günde 2 kez, 3 defa, 20 tekrar yapın. Her 20 tekrar arasında 1'er dakika dinlenin
2. Dirseğiniz açık olarak el bileğinizi diğer elinizle yukarı ve geriye doğru esnetin. Gelebildiğiniz son noktada durun, 10 saniye gerin, 20 saniye gevşek bırakın. 5 tekrar yapın. Dirseğiniz aynı pozisyonda, bu kez el bileğinizi aşağı ve geriye doğru esnetin. Gelebildiğiniz son noktada durun, 10 saniye gerin,20 saniye gevşek bırakın. 5 tekrar yapın. Her iki germe hareketini günde 2 kez yapın.
3. Ön kolunuzu masa üzerine koyun. Her defasında avuç içiniz bir yukarı, bir aşağı bakacak şekilde ön kolunuza yukarı ve aşağı döndürme hareketi yapın. Günde 2 kez, 3 defa, 20 tekrar yapın. Her 20 tekrar arasında 1'er dakika dinlenin.
4. Dirseğinizi yukarıya doğru büküp sonrasında aşağı doğru serbest bırakn. Egzersizleri ayakta iken yapın. Günde 2 kez, defa, 20 tekrar yapın. Her 20 tekrar arasında 1’er dakika dinlenin.
5. Elinize yarım kilogramlık ağırlık(içi su dolu pet şişe) alın. Ön kolunuzu avuç içiniz yukarı bakacak şekilde masaya dayayın. El bileğinizi yukarı doğru kaldırın ve tekrar eski haline bırakın. Günde 2 kez, 3 defa, 10 tekrar yapın. Her 10 tekrar arasında 1'er dakika dinlenin.
6. Elinize yarım kilogramlık ağırlığı alın. Ön kolunuzu avuç içiniz aşağı bakacak şekilde masaya dayayın. El bileğinizi yukarı doğru kaldırın ve tekrar eski haline bırakın. Günde 2 kez, 3 defa, 10 tekrar yapın. Her 10 tekrar arasında 1'er dakika dinlenin. (Görsel 5’in tam tersi yönde)
7. Ayakta iken, elinize yarım kilogramlık ağırlığı alın. Dirseğinizi yukarıya doğru büküp sonrasında aşağı doğru bırakın. Günde 2 kez, 3 defa, 10 tekrar yapın. Her 10 tekrar arasında 1' er dakika dinlenin.
8. Elinize yarım kilogramlık ağırlığı alın. Ön kolunuzu masa üzerine koyun. Her defasında avuç içiniz bir yukarı, bir aşağı bakacak şekilde ön kolunuza yukarı ve aşağı döndürme hareketi yapın. Günde 2 kez, 3 defa, 10 tekrar yapın. Her 10 tekrar arasında 1 'er dakika dinlenin.
9. Parmak uçlarına lastik alarak parmaklar açılarak lastik gerilir. Günde 3 defa, 25 tekrar yapılır.
Berkay Türkkan
Fitness mobil uygulamasıyla antrenman ve beslenme adına ihtiyaç duyacağınız her şey cebinizde!
iPhone için App Store'dan ücretsiz indir!
Google Play'den ücretsiz indir!
10. Avuç içine yumuşak lastik bir top alarak tüm parmaklarınızla 10 saniye boyunca sıkın, sonra yavaşça parmaklarınızı gevşetin. Günde 2 kez, 3 defa, 10 tekrar yapın. Her 10 tekrar arasında 1’er dakika dinlenin.
Özetle
Tenisçi dirseği kronikleşebilir bir rahatsızlıktır. Ancak tedavisi mümkündür. Ne kadar erken teşhis edilirse tedavisi de bir o kadar etkili olur. Her kas ve iskelet ağrısında olduğu gibi tenisçi dirseğinde de dirseklerde oluşan ağrıyı hafife almayın. Bu rahatsızlığa sahip olduğunuza dair şüpheniz varsa mutlaka bir uzmana başvurun. Teşhis konulduysa yukarıda sıraladığımız önerilerimiz günlük hayatınızda faydalı olacaktır. Sağlıkla kalın!
Fizyoterapist & Diyetisyen Fatmanur GÜLER ELTİŞ
Kaynaklar
- Özcan, E., Aydın, R., & Diniz, F. (1990). Lateral epikondilitte değerlendirme ve tedavi. Acta Orthop Traumatol Turc 24,74-6.
- SEÇER, E., & UÇURUM, S. G. Lateral Epikondilit Rehabilitasyonunda Kullanılan Güncel Fizyoterapi Yaklaşımlarının Ağrı ve Fon
- ksiyon Üzerine Etkinliği.
- İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 7(2), 373-381.
- CEYLAN¹, İ., & CANLI, M. (2022). LATERAL EPİKONDİLİTTE GÜNCEL TANI VE TEDAVİ YAKLAŞIMLARI.
- Sağlık Bilimleri Alanında Uluslararası Araştırmalar X, 83.
- ORUÇ, R., ÖZDEMİR GÖRGÜ, S., & ATILGAN, E. (2022). LATERAL EPIKONDILIT HASTALARINDA ÖN KOL BANDININ AĞRI, FONKSIYONELLIK VE KAVRAMA KUVVETI ÜZERINE ETKISI.
- Journal of Exercise Therapy & Rehabilitation 9 Kapşigay, B. Lateral epikondilitli hastalarda skapular egzersizlerin kas aktivasyonu, ağrı ve fonksiyonellik üzerine etkinliğinin incelenmesi (Master's thesis, Sağlık Bilimleri Enstitüsü). Çakır, Ş. (2019).
- Lateral epikondilitli hastalarda farkll fizyoterapi yöntemlerinin etkinliğinin karşılaştırılması
- (Master's thesis, Hasan Kalyoncu Üniversitesi). Çağliyan Hartevioğlu, H. Lateral epikondilitli hastalarda ağrı, eklem hareket açıklığı ve kas kuvvetinin günlük yaşam aktiviteleri üzerine etkisi
- (Master's thesis, Sağlık Bilimleri Enstitüsü).