Bazen doÄŸumsal anomaliler, bazen de günlük hayatta vücudumuzu sürekli aynı yönde kullanmaya baÄŸlı alışkanlıklarımız önce bazı kas gruplarının zayıflamasına, sonra da omurgamızın pozisyonunda bazı deÄŸiÅŸikliklere neden olur. Bu deÄŸiÅŸiklikleri beynimiz normal algıladığı için günlük hayatta hissedemiyoruz fakat simetrik ve düzenli çizgileri barındıran bir zemin önünde en rahat olduÄŸumuz pozisyonda çektiÄŸimiz bir fotoÄŸraf ile duruÅŸ bozukluklarımızı saptayabiliriz. Böyle bir zemin ÅŸartı olmadan düzgün çekildiÄŸine emin olduÄŸunuz fotoÄŸraflarınız üzerinden de telefonunuzdan çizimler yaparak duruÅŸ bozukluklarınızı tespit etmeniz mümkün. Haydi birlikte düz bir zemin önünde ön-yan-arka profilden tüm vücudumuzu kapsayacak birer fotoÄŸraf çekelim ve duruÅŸ bozukluÄŸumuz olup olmadığını birlikte tespit edelim. Bunu yaparken kıyafetlerimizi vücudumuzu tamamen saracak ÅŸekilde seçersek veya iç çamaşırlarımızla olursak analizin daha kolay yapılabileceÄŸini de belirtelim. Hazırsanız baÅŸlayalım

https://static.wixstatic.com/media/4ed331_daf98ad1212b4bc992c1cff2f8b817c1.jpg/v1/crop/x_0,y_0,w_2384,h_2667/fill/w_829,h_927,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/4ed331_daf98ad1212b4bc992c1cff2f8b817c1.jpg


ÇektiÄŸiniz fotoÄŸraf üzerinde ÅŸekilde yer alan gibi düz klavuz çizgiler çizelim. Bu çizgilere göre ön profilde çizdiÄŸimiz yatay çizgilerde göz seviyelerimiz, aÄŸzımız, kulak memelerimiz, omuzlarımız, göğüs uçları ve leÄŸen kemiklerimiz; arka profilde kulak memeleri, omuzlar, dirsekler ve kalça kemikleri aynı hizada yer almalıdır. Dikey düzlemde iki kaşımızın ortasından hizalayarak aÅŸağıya doÄŸru yerleÅŸtireceÄŸimiz çizgide ise omurgamız çizgi üzerinde kalmış olmalı ve vücudumuzun saÄŸ ve sol tarafı eÅŸit ÅŸekilde görünmelidir. Son olarak yan profilde çizeceÄŸimiz dikey çizgi; kulak memesi, omuz eklemi, kalça eklemi, diz kapağı ve ayak bileÄŸinde yer alan lateral malleol dediÄŸimiz top ÅŸeklindeki çıkıntının birkaç santim önünden geçmelidir.


Bu çizgiler belirtilen referans noktalarının bir veya daha fazlasından geçmiyor ise burada duruÅŸ bozukluÄŸunuz olduÄŸunu söylemek mümkün. Yazılanları buraya kadar okuyarak test ettiyseniz ve duruÅŸ bozukluÄŸunuz olduÄŸunu düşünüyorsanız zihninizde canlanan soruları duyar gibiyim..’’ DuruÅŸ bozukluÄŸumun türü ne? Neden oluÅŸtu? Düzelir mi? Nasıl düzelir?’’ En sık karşılaşılan duruÅŸ bozukluÄŸu türlerini ve yapmanız gerekenleri sizler için açıkladık. 


1.KÄ°FOZ




duruÅŸ.png

              

Kifoz, omurganın öne eÄŸrilmesi durumudur. Aslında omurga sırt bölgesinde zaten öne eÄŸik, bel bölgesinde ise çukur bir görünümdedir. Bu eÄŸriliklerin açısal olarak normalin üzerine çıkması (50-60 dereceden fazla olması) ya da beldeki çukurluÄŸunn düzelmesi (15 derecenin altına inmesi) ya da kaybolması durumunda kifoz ortaya çıkıyor. Masabaşı iÅŸte çalışanların ve telefon ile ilgilenirken oturma pozisyonuna dikkat etmeyenlerin çoÄŸunda aktif bir spor hayatı yoksa sırt kaslarının zayıflamasına baÄŸlı olarak bu postürle karşılaşıyoruz. Ayrıca aşırı kilolu ve gebe kiÅŸilerde de vücut ağırlık merkezinin deÄŸiÅŸmesine baÄŸlı olarak kifoz ile karşılaÅŸabiliyoruz. Bu durum boyun, omuz ve sırt bölgesinde aÄŸrı ve sertliÄŸe neden olabildiÄŸi gibi, çok ileri derecelerde olduÄŸunda organları sıkıştırarak solunum güçlüğü dahi yaratabilmekte. Önlemek için ise düzeltmemiz gereken ilk ÅŸey; OTURMA POZÄ°SYONUMUZ. Araç kullanırken, ekran karşısında otururken, masabaşında çalışırken ve oturarak yaptığımız bir çok aktivitede pozisyonu korumak oldukça önemli. 


wrong and right ways positions for sitting,illustration, vector 2894769 Vector Art at Vecteezy


Siz de fark edeceksinizdir, postürünüzü düzelttikten kısa bir süre sonra eÄŸer kaslarınız yeterli kuvvette deÄŸilse bir süre sonra yorularak farkında olmadan eski pozisyonunuza geri döneceksiniz. Bu durumu önlemek için görseldeki dik duruÅŸ korseleri kullanılabilir. Ancak uzun süreli kullanımı önerilmemekte. Bunun nedeni ise korsenin kas aktivasyonunu azaltarak zaten zayıf olan kasların daha fazla zayıflamasına neden olması. EÄŸer korseyi kullanırken sırt kaslarınızı güçlendirecek aktiviteler yapmazsanız bu korseleri kullanmak size faydadan çok zarar verecektir.