Basketbol, futbol, dövüş gibi branşlardan farklı olarak vücut geliştirme veya fitness alanında hedeflenen unsur vücut görünümünde bir değişim yaratarak estetik bir fiziğe ulaşmakla ilgilidir. Bu ölçülmesi zor hedef de bu alana bilinçli bir şekilde yaklaşmayan ve sürekli finalde elde edeceği görüntü değişimine kafasını takan bireylerde ciddi bir yük oluşturur. Spor dışında bir alanı düşünelim. Örneğin çok önemli bir sınava hazırlanıyoruz. Sürekli sonuçta alacağımız notu düşünerek hareket etmek süreç içerisindeki devamlılığı zorlaştırır. Ancak biz süreci en iyi hale getirmeye odaklandığımızda ve her gün çalışacağımız dersin hakkını vermeyi önceliklendirdiğimizde sınavı en iyi şekilde geçebiliriz. Sporumuzda da aynı prensip geçerli. Bir gözü sürekli aynada tutup fiziğimizdeki değişimi düşünmek yerine süreci kaliteli hale getirmeye odaklanmak en iyi gelişimi yaşamamızı sağlar. 


Bu yükün sebebi somut çıktılarla değil, subjektif hedeflerle ilgilenirken yapılan spora şuurlu bir şekilde yaklaşarak somut olguların takibini içeren bir sistemle ilerlemenin unutulmasıdır. Çok komplike bir cümle gibi değil mi? Aslında değil. Somut olguların takibinden kastımız antrenmanlarımızdaki matematiği takip etmektir. Yani ilgili egzersizlerin tekniklerinde ustalaşırken aynı zamanda “progressive overload” prensibi gereği ağırlıklarımızı, tekrar sayımızı veya antrenman hacmini (set sayısı) kademeli olarak arttırmaya odaklanmaktır. 


Bu şekilde performansımızı takip ederek gittiğimizde ve aynı zamanda uykumuzla beslenmemizi optimize ettiğimizde potansiyelimizin el verdiği değişim en hızlı şekilde karşımıza gelecektir. Bir başka ifadeyle, sonuçla kafayı bozmaktansa icra ettiğimiz eyleme odaklandığımızda ve sürecin tadını çıkardığımızda sonucu düşünüp durduğumuz senaryoya göre daha güzel bir değişim elde edebiliriz. 



Berkay Türkkan Fitness mobil uygulamasıyla antrenman ve beslenme adına ihtiyaç duyacağınız her şey cebinizde!


iPhone için App Store'dan ücretsiz indir!


Google Play'den ücretsiz indir!


Peki, doğru zihniyetle konuya yaklaşıyoruz diyelim. Kaliteli bir antrenman programını takip ediyor, beslenmemizi ve uykumuzu kaliteli bir şekilde götürüyor ve sonuçla ilgilenmektense tamamen sürece odaklanıyoruz. Bu senaryoda değişim ne zaman başlar? 


Yaşayacağımız değişim genetik faktörlerle doğrudan ilgili olduğu için tabi ki bu soruya net bir yanıt veremeyiz ancak tahmini bir aralık düşünülebilir. İlk ay içerisinde ayna karşısında gözle görülür değişimler elde etmemiz mümkün. Vücut ölçülerimiz ve vücudumuzdaki daha büyük değişimler ise ilk 3 ayın sonunda hissedilmeye başlar. Bunu matematiksel olarak da analiz edebilmek için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz:

Bu değerlere bakabilir ve hedeflerinizle ilgili öngörüler belirleyebilirsiniz tabi ki ancak sürecin en iyi formunda ilerlemesi için bunları hiç düşünmemeniz en doğrusu olacaktır. Sizin yapınız, geçmişiniz, hikayeniz farklı olabilir. Gözle görülür değişimler sürecin beklemediğiniz noktalarında gelebilir, daha erken veya daha geç. Bunun önemi yok. Sporunuza odaklanın, hayatınızı sağlıklı yönde geliştirecek alışkanlıklarınız üzerinde çalışın ve gerisini boşverin. Potansiyelinizin el verdiği en iyi değişime er ya da geç ulaşacaksınız!


Yiğit UYGUNLAR