Cheat meal yani ödül öğünü olarak tabir ettiÄŸimiz kaçamaklar yapıyor musunuz? Peki ödül öğününde ne yenir? Ne sıklıkla ödül öğünü yapılır? Ödül öğünü yapmak diyetinizi bozar mı? Bu soruların cevabını merak ediyorsanız doÄŸru yerdesiniz. 


Bazı araÅŸtırmalar uyguladığınız diyette kaçamaklar yapmanın daha fazla kilo kaybına sebep olabileceÄŸini bildiriyor. Bunun sebebi vücudun ‘’kıtlık’’ bilinci ve bu bilinçle oluÅŸturduÄŸumuz tepkiler olabilir. Ancak özellikle de bu alanda klinik araÅŸtırmalar henüz belirsizliÄŸini koruyor. Gelin birlikte ödül öğünü hakkında bilmemiz gereken her ÅŸeye bir bakalım. 


Neden Ödül Öğünü Yaparız?


Öncelikle cheat kelimesinin birebir karşılığı ‘’hile’’ veya sık kullandığımız ‘’kaçamak’’ kelimelerinin yerine ‘’treat’’ yani ‘’ödül’’ kelimesini daha olumlu bir anlam taşığı için tercih ettiÄŸimizi belirtelim. 


Takip ettiğimiz düzenli bir beslenme planımız varsa hem planımıza sadık kalarak programımızı sürdürmemize hem de stres faktörünü azaltarak sevdiğimiz yemeklerle kendimizi ödüllendirmemize imkan tanıdığı için ödül öğünü yaparız.


Kadın ve erkek genç yetiÅŸkinlerden alınan bir örneklem grubunda yeme bozukluÄŸu da dahil olacak ÅŸekilde kaçamak öğünlerin yaygınlığı ve özellikleri incelendiÄŸinde, bulgular; katılımcıların %89’luk bir kısmının planlı veya spontane olarak kaçamak/ödül öğünleri yaptığını saptamıştır. Bu katılımcılar iÅŸtahlarını kontrol altında tutmak ve uyguladıkları katı diyetlere baÄŸlılığı sürdürmek amacı üzerine ödül öğünleri yaptıklarının üzerinde durmuÅŸtur. 


Yapılan çalışmada erkekler arasında yapılan kaçamakların yeme bozukluÄŸu ve tıkınırcasına yeme bozukluÄŸu (binge eating disorder) ile istatiksel olarak pozitif iliÅŸkisi olsa da her iki cinsiyet için de ele aldığımızda psikolojik problemlerle iliÅŸkili olmadığı bildirilmiÅŸtir. 


Yani özetle diyette sürekliliÄŸin birincil amaç olduÄŸunu söyleyebiliriz. 



Berkay Türkkan Fitness mobil uygulamasıyla antrenman ve beslenme adına ihtiyaç duyacağınız her şey cebinizde!

 

iPhone için App Store'dan ücretsiz indir!

 

Google Play'den ücretsiz indir!



Ödül Öğününde Ne Yenir?


Adı üzerinde ödül öğünü. Ne yiyelim derseniz yediÄŸinizde kendinizi ödüllendirilmiÅŸ hissettiÄŸiniz yemek diyebiliriz. Åžu an rastgele 100 kiÅŸiye en çok hangi yemeÄŸi sevdiÄŸini veya canının en çok ne çektiÄŸini sorsak eminiz ki onlarca farklı cevap alırız. Herkesin damak zevki, sevdiÄŸi yemekler, özellikle de yediÄŸinde kendini mutlu ve keyifli hissettiÄŸi ÅŸeyler bambaÅŸka olabilir. Bu sebeple ödül öğünü yapacak kiÅŸilere önerimiz genellikle canının istediÄŸi ÅŸeyi tüketmesi oluyor. Ölçülü olması tabii ki tercihimiz olur ancak sınırlarınızı biz belirlersek o zaman bu yaklaşım anlamını yitirir. 


Kimler Ödül Öğünü Tüketmeli?


Ä°ÅŸte bu noktada sınırlarımızı çizebiliriz. EÄŸer düzenli olarak takip ettiÄŸiniz bir beslenme programı uyguluyorsanız, programınıza birebir uyum saÄŸladığınız sürece ödül öğünü yapmanızda bir sakınca yoktur. 


Danışmanlık aldığınız uzmanın yönlendirmesiyle ödül öğünleriniz haftada 1 defa, 2 haftada 1 veya ayda 1 defa gibi farklı periyotlarda olabilir. Bu hem hedefinize hem de mevcut formunuza baÄŸlı olarak sizi yakından takip eden ve motivasyonunuzu yüksek tutmak için ihtiyaçlarınızı deÄŸerlendirebilen bir uzmanın görüşüne göre ÅŸekillenebilir. 


Özellikle beslenme programı ile birlikte düzenli takip edilen bir de antrenman programına sahipseniz ve aksatmadan paralel bir ÅŸekilde ilerliyorsanız haftada bir defa ödül öğünü yapmanız motivasyonunuzu yüksek tutmanıza katkı saÄŸlayabilir. 


Ancak programlarınızı uygulamaya ‘henüz’ baÅŸladıysanız kendinize bu düzene tamamen alışabilmek ve iradenizi güçlendirmek için biraz zaman tanıyın. Tempoya alıştıktan sonra ödül öğünlerine baÅŸlamak daha avantajlı olacaktır. 


Ödül Öğünü Diyeti Bozar Mı?


Ödül öğünü yapmanın mantığı zaten kiÅŸilerin diyetini bozmadan programına uyum saÄŸlamaya devam etmesi ancak bunu yaparken kendini kısıtlanmış hissetmemesidir. 


Bununla birlikte Tazmanya Ãœniversitesinde yapılan bir çalışmada 51 obez erkek iki gruba ayrıldı. Bir grup katı diyet sürecine mola verip ‘’cheat’’ yaparken diÄŸer grup tamamen aynı ÅŸekilde beslenmeye devam etti. Bu iki grup da tükettiÄŸi kaloriyi üçte biri oranında azaltmış olmasına raÄŸmen, çalışmanın sonunda diyetine mola vererek kaçamak yapan grubun, kontrol grubuna göre %50 oranında daha fazla kilo kaybı gözlemlendi. Ek olarak daha fazla yaÄŸ yaktıkları da bildirildi. 


Bu çalışmadan 6 ay sonra araÅŸtırmacılar kilo kaybının ne derece korunduÄŸunu tespit etmek için grupları tekrar incelediÄŸinde; her iki grupta da bireylerin kilo aldığını ancak kaçamak yapan gruptaki bireylerin, kontrol grubuna göre ortalama olarak 8 kilogram daha hafif olduÄŸunu tespit etti. Ancak bu çalışmanın daha çok diyete ara vermek üzerine yapıldığını da belirtelim. 


Ödül Öğünü & Ödül Günü & Diyete Ara Vermek Hakkında 


Uzmanlar tüm bu alt baÅŸlıkları tek tek ve ayrı bir perspektiften incelese de diyete ‘’ara vermenin’’ kıtlık bilinci noktasında avantaj saÄŸlayabileceÄŸi üzerine yoÄŸunlaşıyor. Ancak burada konu olan diyetler kalori kısıtlaması çok yüksek ve katı diyetler. Biz öneri olarak her zaman ‘’sürdürülebilir’’ ve ‘’uygulanabilir’’ diyet programları üzerinde durduÄŸumuz için ödül günü yapmak veya ara vermek yerine ödül öğünü tüketimini tercih ediyoruz. Çünkü amacımız genel olarak metabolizma ve vücut tepkileri üzerine yoÄŸunlaÅŸmak deÄŸil, uyguladığınız programı hayatın akışında size stres yaratmadan ve devamlılık saÄŸlayabileceÄŸiniz bir motivasyonla sürdürebilmeniz. 


Yapılan en sık hatalardan biri, bir defa diyeti bozunca ‘’baÅŸarısız’’ olduÄŸunu düşünerek programı komple bırakmaktır. Sürecin devamlılığını saÄŸlayabilmek için ara sıra motivasyonunuzu arttıracak birkaç kalori fazladan almanızın diyetinizi bozan bir yönü yoktur. 


Unutmayın ki, hedefiniz için en mükemmel programı uygulasanız bile birkaç gün veya birkaç hafta sonra sıkılıp bırakacaksanız o programdan hiçbir verim alamazsınız. Gerçek verimi ancak ideal bir programı ‘’istikrar’’ saÄŸlayarak uyguladığımızda elde ediyoruz. 


Uzmanlar Ödül Öğünü Öneriyor Mu?


Yeme dürtülerimizi doÄŸrudan etkileyen ve halk arasında ‘’tokluk hormonu’’ olan bilinen Leptin hormonu; hem rutinden çıkıp ödül öğünü yaptığımızda hem de yine rutini kırarak karbonhidrat yönünden zengin beslendiÄŸimizde sürecimiz için olumlu etkilerde bulunabilir. 


Leptin hormonunun çalışma mekanizmasını basitçe özetlemek güç olsa da; bu hormonun obezite ve yeme davranışlarıyla doğrudan ilişkisi bulunduğu için yapılan birçok çalışma mevcuttur. Özetle rutini kırmanın dolaylı yoldan çoğu zaman ‘’irade’’ olarak adlandırdığımız yeme dürtüsüne karşı koyabilme becerisiyle ilişkilendirildiğini ve kaçamakların sürece olumlu geldiğini söyleyebiliriz.


Hem vücudun hormonal dengesi hem de danışanların takip sürecinde yapılan gözlemler sonucu çoÄŸu uzman ödül öğünü önerse de bu fikre karşı çıkan uzmanlar da mevcuttur. 


Ancak bizim fikrimizi soracak olursanız, yapılan çalışmalar ödül öğününün diyet sürecini olumlu yönde etkilediÄŸine dair veriler toplasa da belirsizliÄŸini koruduÄŸu için bu önerimizi bilimsel verilerden ziyade danışanların devamlılığı ve motivasyonu üzerine oluÅŸturduÄŸumuzu söyleyebiliriz. Online eÄŸitim sistemimiz üzerinde de yaklaşık 3 senedir aynı yaklaşımla öğrencilerimize ödül öğünü hakkı tanımakta ve genel olarak süreci pozitif etkilediÄŸini gözlemlemekteyiz. 


Sağlıklı Tarifler Kaçamağa Girer Mi?


Özellikle rafine un, rafine ÅŸeker, paketli ürünler kullanılan veya kızartma gibi saÄŸlıklı kabul etmediÄŸimiz piÅŸirme teknikleri ile hazırlanan bir yemeÄŸin saÄŸlıklı versiyonu ise aslında kaçamaÄŸa girmez. Zaten bu gibi yemeklerin farklı ürün veya tekniklerle saÄŸlıklı versiyonlarını yapmamızın esas sebebi hem sevdiÄŸimiz tatlardan mahrum kalmamak hem de beslenmemiz sekteye uÄŸramadan devam edebilmek. 


EÄŸer makro ve içerik bakımından beslenmenizle uyum saÄŸlıyorsa sadece basit bir deÄŸiÅŸimle saÄŸlıklı tarifleri tüketebilirsiniz. 


Diyelim ki canınız tatlı çekti ancak diyet yapıyorsunuz. Bu noktada iki farklı önerimiz olabilir.


-SevdiÄŸiniz bir tatlıyı tüketip kaldığınız yerden programınıza devam edersiniz ve bir ‘’cheat’’ yaparsınız. 

-Normalde beslenmenizde yer verebileceÄŸiniz besinlerden hazırladığınız saÄŸlıklı bir tarif uygularsınız. 


EÄŸer amaç programınızı bozmadan yola devam etmek ise ne ara sıra ödül öğünü yapmanızda ne de saÄŸlıklı tariflerle sevdiÄŸiniz tatları tüketmenizde bir sakınca yok. 


Unutmayın ki sizi hedefinize ulaÅŸtıracak en önemli faktörlerin başında ‘’devamlılık’’ yer alıyor. 


Bonus: Pratik ve Sağlıklı Çikolatalı Mus


Ben ödül öğünü hakkımı kullandım ama canım tatlı çekiyor ne yesem diyenlere hem pratik hem sağlıklı bir tarifimiz var.


Malzemeler:

1 adet olgunlaşmış avokado

1 adet muz 

1 tepeleme çay kaşığı toz kakao

1 tutam toz tarçın 


Yapılışı:

Bir kabın içinde muz ve avokadoyu çatalla püre haline gelene kadar ezin. İçine kakao ve tarçını ekledikten sonra iyice karıştığından emin olunca bir kaseye alın. Üzerine ufalanmış bitter çikolata veya 1 yemek kaşığı nar ekleyebilir, dilerseniz file badem veya antep fıstığı ile renklendirerek de tüketebilirsiniz. Afiyet olsun!


Diyetisyen Melis KuÅŸka