Fitness alanındaki en büyük sorulardan biri, nasıl olabildiğince hızlı ve verimli bir şekilde kas kazanılacağıdır.
Amaç mümkün olan en kısa sürede kas kazanmak olsaydı, büyük bir kalori fazlası ile hızlıca sonuç almaya çalışmak mantıklı olabilirdi.
Ancak burada verimlilik devreye giriyor.
Büyük bir kalori fazlası muhtemelen çok daha fazla yağ kazanımına ve kötü bir yağ/kas oranına yol açacaktır. Bu, vücut yağını azaltmak için daha fazla zaman harcanmasına neden olabilir. Kalori fazlasının çok olması iyi değildir, çünkü definasyon döneminde ideal fiziğinize ulaşmak için daha fazla uğraştırır. [1]
Asıl soru, yağ kazanımını kabul edilebilir bir seviyede tutarken kas kazanımını optimize etmek için kalori fazlasının ne kadar büyük olması gerektiğidir.
Belirtmek istediğim ilk şey, standart bir cevap olmayacağıdır. Bu yazıyı okuyan herkesin bir çeşit direnç antrenmanı yaptığını varsayacağım. Amaç kas kazanımı ise, o zaman antrenman modeli oldukça önemli olacaktır.
Herhangi bir egzersiz uyarısı olmadan fazla kalori alırsanız, muhtemelen az da olsa kas kazanırsınız. Ama yağ/kas oranınız çok da memnun etmeyecek.
Kalori fazlası, ne kadar kilo alacağınızı belirler. Diğer değişkenler kasın yağa oranını etkileyecektir. [2,3]
Olaya bu açıdan bakıldığında, şunları dikkate almak önemlidir:
- Ne kadar süredir antrenman yapıyorsun?
- Yaşınız
- Cinsiyet
- Antrenman düzeniniz
- Genetik
- Uyku kalitesi/miktarı
- Stres seviyeleri

Berkay Türkkan Fitness mobil uygulamasıyla antrenman ve beslenme adına ihtiyaç duyacağınız her şey cebinizde!
iPhone için App Store'dan ücretsiz indir!
Google Play'den ücretsiz indir!
Şimdi olaylara biraz daha derinden bakalım:
- Pozitif enerji dengesi
Pozitif enerji dengesinin, direnç eğitimi olmadığında bile önemli bir anabolik etkiye sahip olduğu biliniyor [ 1 ]. Bununla birlikte, pozitif bir enerji dengesini direnç antrenmanlarıyla birleştirmek, anabolik etkilerin artan iskelet kası kütlesine yönelik olmasını sağlar. [2 , 3 ]. Yağ dokusu birikimini sınırlarken yağsız kütle kazanmak için gereken enerji fazlasının ideal boyutu, sporcu seviyesine göre değişebilir. Başlangıç seviyesindeki bireylerde, direnç antrenmanı ile birlikte ~2000 kcal'lik önemli bir enerji fazlasının, yağsız vücut kütlesine katkısının %100'e kadar çıkabileceği gösterilmiştir. [ 3]. Bununla birlikte, daha ileri seviye sporcularda, önemli miktarda enerji fazlası gerekli veya faydalı olmayabilir. Yüksek antrenmanlı atletlerde günde 200-300 kcal fazlasının, vücut yağında gereksiz artış riskini en aza indirmek için 500 kcal'den daha uygun olabilmektedir. [ 4 ].
Bir kişi daha gelişmiş hale geldikçe kas gelişim hızı yavaşlayabilir [ 5 ]. Bu nedenle, daha büyük enerji fazlalıkları, acemi vücut geliştiriciler için daha faydalı olabilirken, ileri düzey vücut geliştiriciler, vücut yağındaki gereksiz artışları sınırlamak için koruma kalorilerinin üzerine daha az enerji eklemeliler. Kas kütlesi kazanma yeteneği sınırlı olduğu için, agresif bir fazlalık vücut yağının gereksiz bir şekilde artmasına neden olabilir. Bu nedenle, bir vücut geliştirmecinin tükettiği kalori miktarının, deneyim düzeyine göre ayarlanması ve ardından kilo alma hızına ve vücut kompozisyonundaki değişikliklere göre ayarlanması gerekebilir. [ 6 , 7 ]. Bilimsel literatürde, yağsız vücut kütlesini artırmaya ve yağ kütlesindeki kazanımları en aza indirmeye çalışırken haftada ~0,25-0,5 kg'lık bir ağırlık artışının hedeflenmesi önerilmiştir [5, 8 ] .]. Gelişmiş vücut geliştirmeci için, vücut ağırlığında aylık bazda 2 kg'lık potansiyel bir artış çok fazla olabilir ve vücut yağının gereksiz yere birikmesine neden olabilir; bu nedenle, bu oran dikkatle değerlendirilmelidir. Mevcut kanıtlara dayanarak, vücut geliştiricilere sezon dışında biraz hiper-enerjik bir diyet (koruma kalorisinden ~% 10-20 daha fazla) tüketmelerini önermek ve ileri düzey vücut geliştiricilere bu tavsiyenin alt ucunu hedeflemelerini önermek uygun olabilir, hatta yağ kütlesinde önemli artışlar yaşanırsa kalori artışını azaltın. Ek olarak, hafta boyunca meydana gelebilecek günlük ağırlık dalgalanmalarındaki hataları sınırlamak için haftalık ortalama ağırlık değişikliklerine bakmak daha uygun olabilir. Kalori fazlası belirlendikten sonra, bir sonraki adım kalorileri protein, yağlar ve karbonhidratlar arasında dağıtmak olacaktır.  [ 9].
TEORÄ° VE PRATÄ°K BÄ°RBÄ°RÄ°YLE UYUÅžMAYABÄ°LÄ°R!
Kas kütlesinin bileşimine ve bu kas kütlesini oluşturmak için ne kadar enerji gerektiğine dayanan beslenme ders kitaplarındaki benzer önerilerle desteklenmektedir.
Kas kabaca %75 su, %20 protein ve %5 yağ, glikojen ve diğer mineraller ve metabolitlerden oluşur. [11] Bu nedenle, bu hesaplamalar genellikle protein, yağ ve glikojen için gereken kalori miktarını kullanarak o miktarda kas inşa etmek için gereken kalorilerin bir kombinasyonuna dayanır.
Bu fikrin basitliğini seviyorum ama durum bundan daha karmaşık. Temiz bir sayı bulmak neredeyse imkansız olabilir. Nedenleri şunlardır:
- Kalori alımı arttıkça besinlerin termik etkisi ile yakılan kalori miktarı da artar. Yiyeceklerin termik etkisi tipik olarak toplam günlük enerji harcamasının %8-15'i kadardır. [12]
- Kalori alımı arttıkça, egzersiz dışı aktivite termojenezi yoluyla yakılan kaloriler tipik olarak artar. Bu etki, farklı bireylerde büyük ölçüde değişkenlik gösterebilir.[13]
- Kalori alımı arttıkça ve enerji mevcudiyeti arttıkça, bazal metabolizma hızı biraz artabilir. Bu etki, düşük enerji kullanılabilirlik durumundan geliyorsa daha belirgin olabilir.
- Kısıtlı kalori alırken, vücut egzersiz sırasında enerjiyi daha az harcayabilir ve biraz daha az kalori yakabilir. Enerji harcaması buna bağlı olarak değişebilir.
Örneğin, birine 500 kcal fazla verirseniz, daha fazla kalori alması nedeniyle enerji harcaması 250 kcal artarsa ​​bu GERÇEKTEN 500 kcal fazla mı olur? Bir kişinin harcaması küçük bir miktar artabilirken, başka bir kişi daha büyük bir artış yaşayabilir.
Bunun hakkında teorik olarak birçok yol olsa da gerçekten önemli olan pratikte ne olduğu.
Özetlersek:
- Başlangıç seviyesinde; 250-500 kalori artışı ve ayda 1-2 kilo kazanımı
- Orta seviyede; 125 -250 kalori artışı ve ayda 0.5-1 kilo kazanımı
- İleri seviye (elit atlet): 50-125 kalori artışı ve ayda 0.2-0.5 kilo kazanımı
Kısacası kalori için net bir rakam olmasa da teorik bilgileri kendi seviyenizle ve tartıdaki artışı izleyerek harmanlamanız daha doğru sonucu verecektir. Eğer gerçekten iyi bir vücut inşa etmek istiyor ve yağ kaybı sürecini uzatmak istemiyorsanız kontrollü kalori artışı yapmak daha iyi olacaktır.
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Åžeyma Atasoy
REFERANSLAR:
- Forbes G.B., Brown M.R., Welle S.L., Lipinski B.A. Deliberate overfeeding in women and men: Energy cost and composition of the weight gain. Br. J. Nutr. 1986;56:1–9.
- Kreider R.B., Klesges R., Harmon K., Ramsey L., Bullen D., Wood L., Almada A., Grindstaff P., Li Y. Effects of Ingesting Supplements Designed to Promote Lean Tissue Accretion on Body Composition during Resistance Training. Int. J. Sport Nutr. 1996;6:234–246.
- 12. Rozenek R., Ward P., Long S., Garhammer J. Effects of high-calorie supplements on body composition and muscular strength following resistance training. J. Sports Med. Phys. Fit. 2002;42:340–347.
- 13. Garthe I., Raastad T., Refsnes P.E., Sundgot-Borgen J. Effect of nutritional intervention on body composition and performance in elite athletes. Eur. J. Sport Sci. 2013;13:295–303.
- American College og Sports Medicine American College of Sports Medicine position stand. Progression models in resistance training for healthy adults. [(accessed on 25 March 2019)];Med. Sci. Sport. Exerc. 2009 41:687–708.
- Lambert C.P., Frank L.L., Evans W.J., Lambert D.C.P. Macronutrient Considerations for the Sport of Bodybuilding. Sports Med. 2004;34:317–327.
- Walberg-Rankin J., Edmonds C.E., Gwazdauskas F.C. Diet and Weight Changes of Female Bodybuilders Before and After Competition. Int. J. Sport Nutr. 1993;3:87–102.
- Lamar-Hildebrand N., Saldanha L., Endres J. Dietary and exercise practices of college-aged female bodybuilders. J. Am. Diet. Assoc. 1989;89:1308–1310.
- Houston M.E. Gaining Weight: The Scientific Basis of Increasing Skeletal Muscle Mass. Can. J. Appl. Physiol. 1999;24:305–316. doi: 10.1139/h99-024.
- Spendlove J., Mitchell L., Gifford J., Hackett D., Slater G., Cobley S., O’Connor H. Dietary Intake of Competitive Bodybuilders. Sports Med. 2015;45:1041–1063.
- Skeletal muscle: A review of molecular structure and function, in health and disease. Wiley Interdiscip Rev Syst Biol Med. 2020 Jan-Feb; 12(1): e1462.
- The Thermic Effect of Food: A Review. J Am Coll Nutr.2019 Aug;38(6):547-551.
- Levine JA. Non-exercise activity thermogenesis (NEAT). Best Pract Res Clin Endocrinol Metab. 2002;16(4):679–702.