Golfer's Elbow (also known medial epicondylitis) | Complete Physio


Geçtiğimiz haftalarda yayınladığımız tenisçi dirseği (lateral epikondilit) yazımızın ardından dirsek problemleri serimize golfçü dirseği problemi ile devam ediyoruz. Keyifli okumalar!


Golfçü Dirseği Nedir?


Dirsek eklemi üst koldan (humerus) ve ön koldan (yarıçap ve ulna) oluşur. Dirseğe hem hareketlilik hem de güç sağlamak için ortaklaşa çalışan kaslar, tendonlar ve bağlar tarafından bir arada tutulur.

Medial epikondil, dirseğin iç kısmındaki kemikli uçta bulunur. Bu kemik çıkıntısı, ön kolun fleksör kaslarının, yani bileğinizi ve elinizi yukarı doğru kavramaktan ve kıvırmaktan sorumlu kasların bağlanma alanıdır. Bu ön kol fleksör kasları ön kolunuzun içi boyunca uzanır ve kasları kol kemiğine (ulna) sabitleyen ortak fleksör tendonu adı verilen tek bir tendona dönüşür.


Golfçü dirseği, genellikle golfçüleri, raket sporcularını ve haltercileri etkileyen, ancak aynı zamanda el işçilerinde ve çok fazla bilgisayar ile ilgilenen kişilerde de yaygın olarak görülen bir ön kol yaralanmasıdır. Golfçü dirseğinin tıbbi adı medial epikondilittir, çünkü dirseğin medial epikondil bölümü üzerinde ağrıya neden olan bir durumdur.

Genellikle dirseÄŸin iç kısmındaki kemik üzerinde ve çevresinde donuk bir aÄŸrıya veya yanma aÄŸrısına neden olan ve önkoldaki fleksör tendonlarının tekrarlayan, aşırı kullanımı ile karakterize bir tendon problemidir. 



Berkay Türkkan Fitness mobil uygulamasıyla antrenman ve beslenme adına ihtiyaç duyacağınız her ÅŸey cebinizde!



iPhone için App Store'dan ücretsiz indir!



Google Play'den ücretsiz indir!



Golfçü Dirseğinin Nedenleri


Golfçü dirseği, ortak fleksör tendonlarının tekrarlanan gerilmesinden kaynaklanan aşırı kullanım yaralanmasıdır. Önkol kasları kasıldığında bu tendonu çekerler; bu kuvvetler çok güçlüyse ve çok sık ortaya çıkarsa tendonun şişmesine neden olabilir ve ağrı, şişme ve iltihaplanmaya neden olan mikro travma (küçük yırtıklar) oluşturabilir.


Golfçü dirseğine neden olan hareketler; kavrama, kaldırma, çekme veya bükmeyi içeren aktivitelerin sıklıkla tekrarlanmasıdır ve çoğu durumda semptomların ortaya çıkması haftalar veya aylar sürebilir.


Bazen bu tekrarlanan gerginlik, aşırı yazma/bilgisayar çalışması yapmak, dumbell/halter ile yapılan egzersizler gibi el ve bileğin aşırı kullanımından sonra aniden de ortaya çıkabilir.


Zayıf kondisyon, yanlış teknik veya ekipmanın yanı sıra aktivitenin sıklığı ve yoÄŸunluÄŸunun yanlış planlanması golfçü dirseÄŸini tetikleyen diÄŸer faktörler arasında sıralanabilir. 


Golfçü Dirseği Belirtileri Nelerdir?


Genellikle doÄŸrudan kemik üzerinde aÄŸrı vardır ve ön kolun içi boyunca kaslarda hassas noktalar ve aÄŸrı olabilir. Bazı insanlar boyun aÄŸrısı veya sertliÄŸi de yaÅŸarlar. Daha ağır vakalarda sinir baskısı oluÅŸarak karıncalanmaya veya eldeki iÄŸnelenme hissine neden olabilir. Genel belirtileri ise ÅŸu ÅŸekilde sıralayabiliriz: 

  • Ön kol veya bilekte aÄŸrı
  • AÄŸrı ve hassasiyet ile birlikte dirseÄŸin iç kısmındaki kemik ve kaslarda ara sıra ÅŸiÅŸlik.
  • Kavrama ve tekrarlayan bilek hareketleriyle kötüleÅŸen aÄŸrı
  • Ön kol kaslarında sıkışma
  • Yumruk yapılmaya çalışıldığında duyulan acı hissi
  • Kapı kolunu çevirmek, kavanoz kapağı açmak, sebze doÄŸramak veya temizlik bezini sıkmak gibi yaygın günlük aktiviteleri yerine getirmede zorluk
  • Azalmış kavrama gücü
  • Özellikle yüzük ve serçe parmaklarda görülen karıncalanma veya uyuÅŸma hissi


Golfçü Dirseği Tedavisi


Golfçü dirseği tedavisinde ilk aşamada dinlenme tercih edilse de, kol gücü ile çalışan kişiler için dinlenme süresi yeterince uzun olamayabilir. Özellikle sporcuların, kolunu yeniden kullanabilecek duruma gelmesi için mutlaka muayene sonrası tanımlanan tedavi sürecini tamamlaması gerekir. Yoksa dirsek bölgesi, antrenmanlarda yeterli performansı gösteremeyebilir. Bu da sporcunun kariyerini olumsuz etkiler.

Fizik tedavi ile golfçü dirseÄŸi tedavisinde; eklem açıklığını artıracak egzersizler ve germe egzersizleri yapılabilir. Egzersizler, kolun fonksiyonunu desteklemek ve mobilizasyonunu arttırmak üzere planlanır ve dirsek bölgesine odaklanır. Bu süreçte, uzman fizyoterapistler, golfçü dirseÄŸine neden olan hasarın giderilmesini saÄŸlayan, özel bir egzersiz programı hazırlarlar. KiÅŸi gerekli durumlarda, evde de egzersiz yaparak, ön kol kaslarını destekleyebilir. EÄŸer fizyoterapiye raÄŸmen dirsek bölgesindeki ÅŸikâyetler devam ediyorsa, bu durumda çeÅŸitli enjeksiyon yöntemleri kiÅŸinin ihtiyacına göre uygulanabilir. 


Tenisçi dirseği dirseğin dış kısmında görülürken, golfçü dirseği dirseğin iç kısmında meydana gelir. Golfçü dirseği, tenisçi dirseğine kıyasla %9.8-20 oranında daha az sıklıkta görülür ancak semptomlar ve genel fizyolojik örüntü lokalize olduğu bölge dışında büyük farklılıklar içermeyeceğinden teşhis ve tedavisi tenisçi dirseği ile hemen hemen aynı modaliteleri içermektedir. Tedavi önerileri ve evde yapabileceğiniz egzersizler ile ilgili detaylı bilgi için tenisçi dirseği ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.




Genel hatlarıyla yorumlayacak olursak tedavi bir süreçtir ve zaman gerektirir. Unutmayın, aÄŸrı bizim için bir uyarı mekanizmasıdır. Bize ilgili bölgede bir problem olduÄŸunun bilgisini vererek burayı korumamız gerektiÄŸini ifade eder. AÄŸrının üzerine gitmek yaÅŸadığınız problemin daha üst seviyelere evrilmesine neden olarak ciddi sakatlıklara dahi neden olabilir. Bu nedenle aÄŸrılı durumlarda muhakkak aÄŸrı açığa çıkaran harekete son vermeli ve konu ile ilgili uzman kiÅŸilerden görüş almalısınız. EÄŸer uzman kiÅŸilere ulaÅŸamıyorsanız en az 3 gün aÄŸrılı bölgeyi dinlendirerek iyileÅŸmenin gerçekleÅŸmesini beklemelisiniz. 


Özetle:


Golfçü dirseği kronikleşebilir bir rahatsızlıktır. Ancak tedavisi mümkündür. Ne kadar erken teşhis edilirse tedavisi de bir o kadar etkili olur. Her kas ve iskelet ağrısında olduğu gibi golfçü dirseğinde de dirseklerde oluşan ağrıyı hafife almayın. Bu rahatsızlığa sahip olduğunuza dair şüpheniz varsa mutlaka bir uzmana başvurun. Sağlıkla kalın!


Fizyoterapist & Diyetisyen Fatmanur GÃœLER ELTÄ°Åž



Kaynaklar


  • Mehmet, Ãœ. N. A. L. Aşırı Kullanıma BaÄŸlı Spor Yaralanmaları.
  • ÇETÄ°N, C. Dirsekte Tendon Yaralanmaları.
  • KIZILAY, F. (2023). SPOR YARALANMALARINDA REHABÄ°LÄ°TASYON SÃœRECÄ°. SPORCU SAÄžLIÄžI, 213.
  • Dubois, B., & Esculier, J. F. (2020). Soft-Tissue Injuries Simply Need PEACE and LOVE. British Journal of Sports Medicine.
  • ÇAKIR, A. Ç. E., & Düzce Ãœniversitesi, F. T. SPOR YARALANMALARINA GENEL BAKIÅž. HER YÖNÃœYLE SPOR, 101.
  • KiriÅŸci, Ä°. (2011). Takım sporu yapan bireylerde görülen sakatlık türleri ve bu sakatlıkların çeÅŸitli deÄŸiÅŸkenlere göre incelenmesi:(Bursa örneÄŸi) (Doctoral dissertation, Sakarya Universitesi (Turkey)).
  • KANIK, S. BEDEN EĞİTÄ°MÄ° VE SPOR ANABÄ°LÄ°M DALI SPOR VE SAÄžLIK BÄ°LÄ°MLERÄ° PROGRAMI.
  • Kijowski, R., & De Smet, A. A. (2005). Magnetic resonance imaging findings in patients with medial epicondylitis. Skeletal radiology34, 196-202.