Anne olmak, kuşkusuz bir kadın için hayatının en heyecan verici duygularından biridir. Hayatımızın en telaşlı zamanlarını belki de hamilelik sürecinde yaşıyoruz kadınlar olarak. Kendi sorumluluğumuzdan daha ağır olan başka bir canın sorumluluğunu almak, ‘Onu sağlıkla dünyaya getirebilecek miyim?’, ‘Ona iyi bakabilecek miyim?’ endişesi minik kalp atışlarını duymaya başladığımız anda başlar ve belki de doğumdan sonra da gözümüzde hiç büyümeyen bebeklerimizle ölene kadar devam eder. Böylesine kıymetli bir duyguyu yakalayan anne adaylarını da unutmayarak Berkay Türkkan ekibi olarak gebelik sürecinde aklınıza takılabilecek tüm soru işaretlerine ışık olmayı hedefleyerek başladık yazmaya. Minik kalplere şifa olmasını temenni ederek keyifli okumalar diliyoruz.
Gebelikte Kalori İhtiyacı
Dünyada her yıl doğan 6 bebekten biri 2500 gramın altında yani düşük doğum ağırlığı ile doğmaktadır. Düşük doğum ağırlıklı bebeklerin sayısı 16-17 milyon arasında değişmektedir. Düşük doğum ağırlığının en önemli nedenlerinden biri gebe kadınlardaki beslenme bozukluklarıdır.
Gebelikte anne ve bebek için önemli olan annenin iki kişilik yemek yemesi değil besin değeri açısından zengin, sağlıklı ve çeşitli bir diyet ile beslenmesidir. Sağlıklı bir diyetin orta miktarda süt ürünlerini; yağsız et, balık, yumurta ve baklagiller gibi protein içeren yiyecekleri ve sınırlı miktarda yüksek yağ ve şeker içeren besinleri içermesi gerekir. Yetersiz beslenmede bebek gereksinimini annenin depolarından karşılar. Annenin ileri derecede yetersiz beslendiği durumlarda olumsuz sonuçlar artmaktadır.
Gebelik döneminde kadınların normal ihtiyaçlarına ek olarak ilk trimesterde günlük 100 kcal, ikinci ve üçüncü trimesterde 300 kcal daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar. Toplam kaloride gebe kalmadan önceye kıyasla %17’lik bir artış söz konusu iken bu oran vitamin ve mineraller için %20-100 kadar artış göstermektedir. Bu nedenle yiyecek seçerken amaç, yalnızca enerji açığını değil ayrıca artmış mineral ve vitamin desteğini de sağlayabilecek yüksek besin içeriğine sahip yiyeceklerin alınması olmalıdır.
-Protein: Gebeliğin ikinci yarısında güncel ağırlığınızdan 20 gram daha fazla protein almalısınız. Örneğin 60 kg iseniz günlük 80 gram protein almanız gerekmektedir.
-Karbonhidrat ve Yağlar: Sağlıklı bir diyette enerjinin %50'sinin karbonhidratlardan, %30'unun yağlardan, %20'sinin proteinlerden olması gereksinimlerin karşılanması açısından uygundur. Basit karbonhidratlar (şeker,bal, vb.) yerine posa içeriği yüksek glisemik indeksi düşük besinlerin (kuru baklagiller, sebze ve kabuklu meyveler vb.) tercih edilmesi gerekmektedir. Yemekleri pişirmede zeytinyağı başta olmak üzere sıvı yağlar tercih edilmeli, doymuş katı yağlar kullanılmamalıdır.
Gebelikte Kilo Alımı