Cilt sağlığımız iç ve dış birçok faktörden etkilenir. Peki ya kim cildinin sağlıklı görünmesini istemez? Bu soruya ‘’evet’’ diyecek kimse olmadığına göre devam edelim.
Dışarıdan cildimizi besleyecek birçok ürün kullansak da nafile… Cilt sağlığını etkileyen en büyük faktör total olarak hayat tarzımızdır. Hayat tarzı diyorum çünkü bunu bir bütün olarak ele almalıyız. Beslenme, uyku düzeni, su tüketimi, egzersiz alışkanlığı, aşırı strese maruz kalma, kullanılan kozmetik ve medikal ürünler… Bu faktörlerin hepsi cilt görünümünü etkileyecektir. Tabii ki bu saydıklarımdan en etkilisi ilk gözümüze çarpan beslenme oluyor. Gelin birlikte genel sağlığımızı doğrudan etkilediği gibi cilt sağlığımızı da doğrudan etkileyen beslenme alışkanlıklarına bakalım ve hangi besinlerin cildimize iyi geldiğine göz atalım.
Unutmadan, ‘’SU TÜKETİMİ’’ demiştim değil mi? Sağlıklı bir cilde sahip olmak istiyorsak ilk silahımız düzenli ve yeterli su tüketimidir. Bunun altını çizdiğimize göre beslenme önerilerimize geçebiliriz.
Sağlıklı Bir Cilt Nasıl Olmalı?
Sağlıklı bir cilt tanımı hemen hemen herkes için aynıdır; nemli, parlayan, pürüzsüz ve sıkı… Cilt denilince akla ilk gelen yüz olsa da, cildimiz; deri tabakanın en dış katmanıdır. Tüm vücudumuzu kaplayan deri aslında en büyük organımızdır.
Dışarıdan kozmetik müdahaleler ve uyguladığımız bakımlar cilt görünümünü büyük oranda etkilese de cildimizin sağlığını korumanın birinci adımı onu içeriden beslemek olacaktır.
Cildinizi düzenli olarak nemlendirmeyi, kişisel hijyen ve bakımınıza özen göstermeyi unutmadığınızı varsayıyor; beslenmeyle cilt sağlığımızı nasıl koruyacağımıza geçiyorum.
Cilde En İyi Gelen Besinler
Sağlıklı yağ asitleri içeren besinlerden; yağlı balıklar, ceviz, keten tohumu, avokado, chia tohumu, ay çekirdeği, üzüm çekirdeği, badem, zeytinyağı
Omega-3 içeren somon, uskumru, ton balığı, sardalya gibi balıklar cilt sağlığı için oldukça önem taşır. Bu balıklar aynı zamanda Koenzim Q10 de içerir.
Omega-3, nemli bir cilt için besleyici olduğu gibi kızarıklık ve akneye sebep olabilen inflamasyonu önlemede de etkilidir. Aynı zamanda ciltte yaşlanma belirtilerini arttıran UV ışınlarına karşı cilt hassasiyetini azaltabilir. Bu besinler vitamin E ve çinko açısından zengin, sağlıklı protein kaynaklarıdır.
Bitkisel besinlerden bahsedecek olursak, ceviz; omega-3, vitamin E, çinko içeriği yüksek kaliteli bir kaynaktır.
Avokado, sağlıklı yağ asitleri yönünden zengin olduğu gibi yine vitamin E ve C içerir.
Keten tohumu, omega-3’ün bitkisel bazlı besinlerde bulunan ALA (alfa linolenik asit) formunu içerir.
C vitamini içeren besinlerden; Limon, portakal, greyfurt gibi narenciyeler, kivi, yeşil yapraklı sebzeler, yeşil biber, kırmızı biber, brokoli gibi meyve ve sebzeler.
Bu besinlere yakından baktığımızda bazılarında vitamin C ve A kombinasyonu görürüz. Kırmızı kapya biber bu vitaminlerin yanında beta karoten de içerir. Tüm bu mikro besinler bir araya geldiklerinde etkisini arttırarak cilt sağlığını korumada ve pürüzsüz bir cilt dokusuna sahip olmada önemli rol oynar.
Kırmızı üzüm, yaşlanma karşıtı özelliği ile bilinen resveratrol isimli antioksidan bileşikler içerir.
Bitter çikolata yemek için makul bir sebep arıyorsanız yardımınıza koştum! Yüksek antioksidan kapasitesi ile cilt dostu kakao; antienflamatuar etkiye sahip, kan dolaşımından tutun, ruh haline iyi geldiği yetmiyormuş gibi cilt sağlığımıza da iyi geliyor. Tabii en az %70 kakao içeren çikolata içeriklerine yönelmemiz gerektiğini hatırlatmakta fayda var.
Yeşil çay sadece ödem atmak için içilir sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Yüksek antioksidan kapasitesi cilt sağlığını korumada da bir o kadar etkili.
Berkay Türkkan Fitness mobil uygulamasıyla antrenman ve beslenme adına ihtiyaç duyacağınız her şey cebinizde!
iPhone için App Store'dan ücretsiz indir!
Google Play'den ücretsiz indir!
Sağlıklı Cilt İçin Gereken Vitamin ve Mineraller
Yukarıda saydığım besinleri ve daha nicelerini inceleyecek olursak; ortak noktaları olan C, E ve A vitamini, Omega-3, sağlıklı yağ asitleri, fitokimyasallar, polifenoller ve antioksidanlar cildimizi beslemek için gerekli içeriklerdir.
Peki bu nasıl mümkün oluyor? Bu içeriklerin cilt sağlığı ile bağlantısı nedir? diyecek olursanız özetle ve en basit tabiriyle cildin nemini koruması, UV ışınlarına karşı hassasiyeti azaltması, cilt hücrelerinin yenilenmesinde rol oynayan enzimleri sağlaması, cilt sağlığını, parlaklığını, dokusunu, yaşlanma belirtilerini özetle görünümünü etkileyen olumsuz faktörlerle savaşması diyebilirim.
C vitamini, E vitamini emilimini arttırır. Doğrudan cilt sağlığını koruduğu gibi hem vitamin E hem de kolajen emilimini arttırarak dolaylı yoldan da çalışır. Bunlara ek olarak kolajen içeren besinler ve takviyeler, cildin elastik yapısını koruduğu için, yine sağlıklı bir cilt görünümüne sahip olmak isteyen bireyler adına atlanmaması gereken bir içeriktir. Kolajen hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmak isteyenleri ise böyle alalım.
Burada temel mantık sadece doğrudan cilt sağlığını etkilemesi değil; bu gibi besin içeriklerinin genel vücut sağlığı ve mikrobiyotaya etki ederek vücutta oluşabilecek inflamasyon ve serbest radikaller gibi olumsuz etkileri azaltmalarıdır. Bu sebeple probiyotikler de önem taşır. Çünkü mikrobiyotanın cilt sağlığıyla doğrudan ilişkisi vardır. Vücudumuz ne kadar iyi beslenirse cildimiz de o kadar iyi beslenir. Belirttiğim gibi cilt, en büyük organımız olan derinin en dış tabakasıdır. Bu sebeple cilt sağlığını genel sağlıktan ayırmak mümkün değildir. Sadece diğer organ ve sistemlerimize nazaran yapısal olarak dış faktörlerden etkilenmeye daha müsait olduğu için dışarıdan müdahaleler de önem taşır.
Özetle
Cilt sağlığını korumak istiyorsak sadece kozmetik ürünlere veya sadece beslenmeye değil, hayat tarzımıza odaklanmalıyız. Çünkü tüm alışkanlıklarımız bir araya geldiğinde genel sağlığımızı belirler. Genel sağlığı olumsuz etkileyen durumlar mevcutsa cildimiz de olumsuz etkilenecektir.
Alkol tüketiminden uzak durmak, hareketli ve aktif bir yaşamı benimsemek genel sağlığımız için ne kadar önemliyse cilt sağlığımız için de bir o kadar önemlidir. Sağlıklı bir hayat tarzını benimsediğinizde cilt sağlığınız için de endişelenmeyi bir kenara bırakabilirsiniz.
Özellikle antioksidan ve polifenol yönünden zengin, içeriğinde sağlıklı yağ asitleri ile birçok vitamin ve mineral barındıran bitkisel besinler cilt sağlığımız için oldukça önem taşır. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığında yukarıda bahsettiğim tüm besinlere yer vermek mümkün. Bu sebeple tek bir besinden beklentiye girmek yerine çok yönlü ve değişken beslenmeyi alışkanlık haline getirirsek her birinden kesintisiz faydalanma imkanımız olur.
Su tüketimi cilt sağlığı için kilit bir noktadadır. Yeterli su tüketimi olmadığı takdirde yine yapacağınız diğer birçok uygulama etkisiz kalabilir.
Envai çeşit kozmetik ürün kullanmanıza gerek yok. Ancak temel noktalarda dışarıdan da cildinizi beslemek cilt sağlığınızı destekleyecektir.
Bonus Tavsiye: Düzenli güneş koruyucu ve nemlendirici kullanımı! Güneşin zararlı ışınlarına maruz kalan ciltler daha hızlı yaşlanma belirtileri gösterir. Buna ek olarak kuru ve gergin cilt yapısı zamanla oluşan kırışıklıkların derinleşmesine sebep olabilir. Bu sebeple cilt görünümüne özen gösteriyorsanız bu iki ürünü elinizin altından eksik etmeyin derim.
Diyetisyen Melis Kuşka
Kaynaklar
https://www.healthline.com/nutrition/12-foods-for-healthy-skin#1.-Fatty-fish
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4106357/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30042740/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257702/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16702322/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21525260/
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cacao-powder
https://health.clevelandclinic.org/resveratrol-benefits/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5384166/