Öncelikle herkese sevdikleriyle mutlu ve huzurlu bayramlar dileyerek konumuza giriÅŸ yapalım. Konumuzun neden kırmızı et deÄŸil de‘’kurban eti’’ olduÄŸu ile baÅŸlayalım. 


Genel olarak kesim ve muhafaza koÅŸulları aynı olsa da, kasaptan veya bir marketin kasap reyonundan alacağınız et ürünleri gerekli tüm iÅŸlemlerden geçtikten sonra size sunuluyor. 


Normal koÅŸullarda etler kesimden bir saat sonra ön soÄŸumaya alınır ve merkez ısısı 4°C’ye düşürülür. Burada kullanılan teknikler belirli bir üretim akışında gerçekleÅŸir. Tüm safhalarını tamamladıktan sonra etler dağıtım noktalarına soÄŸuk zincirde ulaÅŸtırılır. 


Ancak kurban bayramı döneminde küçükbaÅŸ veya büyükbaÅŸ fark etmeksizin kesimi yapılan hayvanlardan kilolarca et ve yan ürün çıktığı için -ve bu ürünler tamamen eldeki imkanlarla taşınıp muhafaza edildiÄŸi için- özellikle kurban eti hakkında bilgilendirme yapmak ve karşılaÅŸabileceÄŸiniz olumsuz durumlar konusunda sizleri uyarmak istedik. 


Kurban kesimi yapmasanız bile ülke geleneÄŸi ve bayram adeti olarak, yakınlarınızdan bir miktar kurban eti sofralarınıza gelebilir. Genel olarak et tüketen biriyseniz aynı ÅŸekilde bu içerikten faydalanabileceÄŸinizi de eklemek isteriz. 



Berkay Türkkan Fitness mobil uygulamasıyla antrenman ve beslenme adına ihtiyaç duyacağınız her şey cebinizde!

 

iPhone için App Store'dan ücretsiz indir!

 

Google Play'den ücretsiz indir!




Etlerin Kesimi


Artık bu konuda toplum olarak daha bilinçli olduÄŸumuzu ve merdiven altı veya sokakta, bahçede kesim yapmanın geride kaldığını varsayarak konuÅŸuyoruz. Eminiz ki kurban kesme niyetiniz varsa tercihiniz profesyonel eller ve hijyenik kesimhaneler. 


1. adım burada baÅŸlıyor. 


Kesimi yapılacak hayvan gayet hijyenik koÅŸullarda usta eller tarafından kesildi, karkasa alındı. Peki ya sonra? 


Daha önce yeni kesilmiÅŸ bir ete temas ettiyseniz etin ne kadar sıcak olduÄŸunu rahatlıkla hissedebilirsiniz. Neticede bir canlının yaÅŸamsal faaliyetleri birdenbire duruyor ancak vücut sıcaklığı ve dokulardaki sıcaklık anında deÄŸil yavaÅŸ yavaÅŸ düşüyor. 


Et, kesimden sonra dinlenmeye ihtiyaç duyduÄŸu için 2. ve ne yazık ki en çok atlanılan adım olan dinlendirme aÅŸamasına geçiyoruz. 


Rigor Mortis 


Bu tanımı daha önce duydunuz mu bilinmez ama ‘’ölüm sertliği’’ olarak adlandırılan rigor mortis aslında tıbbi ve biyolojik bir terimdir. Rigor mortisin biyokimyasal nedeni, kas dokusundaki temel enerji kaynağı olan ATP'nin tükenmesi ve kas fibrillerinin gevşeme için gerekli olan enerjilerini temin edememeleridir.


Oksijensiz kalan kas dokusunda oluÅŸan fermentasyon kaynaklı laktik asit ile karbonik asit birikimiyle birtakım biyokimsal reaksiyonların ardından hücre pH’ı 5.5 deÄŸerlerine geriler ve oluÅŸan enzimler kas proteinlerini parçalar. Böylelikle ‘’zamanla’’ kas doku yeniden gevÅŸer ve yumuÅŸar. Bu durumu da rigor gevÅŸemesi olarak adlandırırız. 



Hayvanların kesiminden sonra kas dokunun gevÅŸemesi ve et sıcaklığının düşmesi için uygulanması gereken 2. adım eti ‘’DÄ°NLENDÄ°RMEK’’tir. 


Evet üzerine basarak tekrar edelim çünkü kurban eti konusunda yapılan en büyük yanlış hayvan kesimden çıkar çıkmaz etini tüketmektir. 


Kesilen hayvanların etleri 15°C'nin altındaki sıcaklıklarda saklanacaksa, dolaba konmadan evvel (dana eti için) 6-12 saat bekletilerek etlerin Rigor Mortis'i (sertleÅŸme safhasını) tamamlamaları saÄŸlanmalıdır. Aksi takdirde, etler dolaptan çıkarıldığında Rigor mortis'e devam edecek, iyice sertleÅŸerek aşırı katı bir hal alacaktır. 


Yapılan çalışmalar bu evre için uygun sıcaklık koÅŸullarının 15-16°C olduÄŸunu ifade eder. 


Bu sadece sağlık açısından değil tat ve lezzet açısından da oldukça önemli bir noktadır. Etin kalitesini belirleyen unsurlar hijyenik oluşu, sertliği ve lezzeti olarak sıralanabilir.


Sert etlere halk dilinde ‘’kayış gibi’’ tabirinin kullanıldığını duymuşsunuzdur; işte eti kesimden sonra dinlendirmeden tüketirseniz kayış gibi olması maalesef kaçınılmazdır.


Sadece lezzet ve doku ile de kalmıyor, en kritik noktası dinlenmemiÅŸ etlerin hijyen bakımından yetersiz olması ve olumsuz etkilenmesidir. 


Bu sebeple uzmanların önerisi; et kesildiÄŸinde serin ve kuru bir ortamda 24-36 saat bekletilerek ölüm sertliÄŸini atarken iç sıcaklığının düşmesidir. 


EÄŸer kesilen bir eti doÄŸrudan buzdolabına kaldırırsanız - ki buzdolapları standart olarak 4°C sıcaklığına sahiptir - etin dış yüzeyinde soÄŸuma görseniz dahi iç sıcaklığı düşmeyecek ve bakteriler üremeye devam edecektir. 


Koyun gibi hayvanlarda 12-24 saatlik sürelerde ön soÄŸuma iÅŸlemi karkasta tamamlanırken, büyükbaÅŸ hayvanlarda hayvanın büyüklüğüne göre bu iÅŸlem 72 saate kadar uzayabilir. 


Etlerin Taşınması


Her bayram döneminde maalesef temizliÄŸinden ve hijyeninden emin olmadığımız plastik poÅŸetlere ve kaplara, kovalara doldurulmuÅŸ kilolarca et görmekteyiz. 


3. adım bu etlerin saÄŸlıklı koÅŸullarda taşınması. Hangi ortamda olacaksa olsun saÄŸlıklı saklama için uygun koÅŸulları yarattığınızda, etle temas eden materyalin; cam, çelik veya bpa içermeyen plastik olmasını öneririz. 


Et parçalarının büyüklüğü içinde bulunduÄŸu ortamla temas ettiÄŸinde sıcaklığının azalması için önemli bir nokta. Bu sebeple kesimden sonra öncelikle dinlendirilip ardından kısımlara ayrılması ve taşınmadan önce mümkün olduÄŸunca kısım kısım farklı kaplara alınarak taşınması daha faydalı olacaktır. 


Zaten taşınmasından önce üst üste yığın halinde deÄŸil, örneÄŸin; bir tepsiye yayılarak -aslında yüzey alanı geniÅŸletilerek ve hava alması saÄŸlanarak- dinlendirilmesi ilk tercihimiz olur. 



Etlerin Muhafaza Edilmesi


Kurban etleri çoÄŸu zaman dondurularak tüketilmeye elveriÅŸli görülür. Ancak dondurma yöntemini hızlı ve yavaÅŸ olarak ikiye ayıracak olursak ev koÅŸullarında hızlı dondurmayı saÄŸlamamız pek mümkün deÄŸildir. Çünkü burada amaç etin iç ısı deÄŸerini düşürüp, donma derecesi olan -18°C’de tutarak aynı zamanda su aktivasyonunun da önüne geçip mikroorganizmaların üremesi için ideal olan nemli ve ılık ortamı ortadan kaldırmaktır. 


Donma iÅŸlemi etlerin dış yüzeyinden baÅŸlayarak iç kısma doÄŸru ilerler. Evlerde; etler, oda sıcaklığı veya 4°C dolap sıcaklığından -18°C deÄŸerinde bir dondurucuya alındığında bu iÅŸlem yavaÅŸ yavaÅŸ gerçekleÅŸir. Bu aralıkta mikroorganizmalar üremeye devam edebilir. 


YavaÅŸ dondurma, hijyen anlamında olumsuz bir durum olduÄŸu gibi aynı zamanda etin kalitesini de düşürür. 


Hücre dışı sıvı, hücre içi sıvıdan daha az yoÄŸunluÄŸa sahip olduÄŸu için çabuk donar. Hücre içi sıvının hücre dışında çıkarak hücre içi konsantrasyonu artmakta ve buna baÄŸlı olarak donma noktasının daha da düşmesine sebep olmaktadır. Bu durum, hücre dışında buz kristallerinin oluÅŸmasına ve büyümesine yol açar. 


Büyük buz kristalleri, kas hücrelerinin zedelenmesine zarlarının yıpranmasına sebep olur. Kısacası fiziksel yapısı bozulan etler su kaybederler. Bu kayıp aynı zamanda besin deÄŸerlerinde de kayıp görülmesine sebep olabilir. Çünkü etin dışarıya saldığı özsuyu protein peptid, aminoasitler, tuzlar ve vitamin bakımından zengindir. Bu durumu özetleyecek olursak; kaybettiÄŸi besin deÄŸeri etten ayrıştığı gibi yine üremesini istemediÄŸimiz zararlı bakteri ve mikroorganizmalara da hedeflenen iç ısı derecesine düşene kadar besin kaynağı olarak üremeleri için katkı saÄŸlar. Yani her iki yönden de dezavantaj oluÅŸturur. 


Özet olarak kurban etlerini geliÅŸmiÅŸ tekniklerle dondurma imkanınız yoksa saÄŸlığınız açısından ev ortamında yavaÅŸ dondurma iÅŸleminden uzak durmanızı öneririz. 


Kıyma gibi fiziksel olarak inceltilmiÅŸ etlerde ise bir yaÄŸlı kağıdın arasına koyup üzerinden bir oklava yardımıyla geçmek veya elimizle ezerek kağıt inceliÄŸine getirmek, ardından bir buzdolabı poÅŸeti veya plastik bir poÅŸet yardımıyla sarıp buzluÄŸa atmak yüzey alanını mümkün olabildiÄŸince uzatacağından evlerde dondurmaya uygun olacaktır. 


Bu yöntemle hem iç ısının düşmesi kolaylaşacak, hem de dondurucudan dolaba aldığınızda kıyma kolayca çözünecektir.


Hangi yöntemle dondurulursa dondurulsun, dondurulmuÅŸ bir eti oda sıcaklığına çıkartarak çözünmesini beklemek yerine öncelikle buzdolabına alıp çözünmesini saÄŸlamamız gerektiÄŸini de hatırlatmak isteriz. 


Bonus: Etlerin Doğranması


Tüm koÅŸulları saÄŸladık A’dan Z’ye saÄŸlıklı koÅŸullarda etlerimizi eve getirdik. Geldik piÅŸirme aÅŸamasına. Peki en lezzetli ve verimli nasıl piÅŸirebiliriz? 


Bir etin güzel pişmesi için her zaman gözden kaçan ama hangi pişirme işlemi uygulanırsa uygulansın etin sertliğini ve çiğnenmesini etkileyen çok önemli bir faktör vardır: DOĞRAMA!


Özellikle elinizde parça et bulunuyorsa ve nasıl doÄŸrayacağınızı bilmiyorsanız, hatta daha öncesinde bu ayrıntıya hiç dikkat etmediyseniz lütfen bu öneriyi dikkatlice dinleyin. Sadece kurban etlerinde deÄŸil genel olarak her zaman uymanızı önereceÄŸimiz teknik etleri doÄŸrarken liflerin zıt yönünde doÄŸramanızdır. 


Örnek vermek gerekirse; bir parça eti veya belki de hali hazırda bonfile dilimleri halinde bir eti jülyen doÄŸruyorsunuz. Paralel biçimde uzanan lif görüntüsünü görüyorsanız yanlış yoldasınız demektir. Ä°lk bıçak darbesini vurduÄŸunuzda dilime dikkatli bakın ve kesim yönünü lif yönüne paralel gelmeyecek ÅŸekilde ayarlamayı deneyin. 


Bu ÅŸekilde doÄŸru doÄŸrama iÅŸlemi yaptığınızda etin yüzeyinde mermer görünümü olacaktır. 


ÇiÄŸnerken rahatlıkla diÅŸlerimizin kesebilmesi ve etten lezzet alabilmemiz için doÄŸrama tekniÄŸi hem çiÄŸ, hem de piÅŸmiÅŸ ette oldukça önemlidir. Aynı tekniÄŸi kuÅŸbaşı doÄŸrarken de uygulamayı ihmal etmeyin. 


Bonus 2: Etlerin PiÅŸirilmesi


Etleri her zaman için sulu ve lezzetli pişirmek için mühürleyin!


Mühürleme işlemini yapmadan önce etin yüzeyini bir miktar deniz tuzu ile ovmak hücre su osmolaritesini etkileyeceğinden ötürü etleri ısıyla buluşturmadan önce mutlaka bu işlemi uygulayın.


Iyice ısınmış tava veya tencereler kullanmanız etin mühürlenmesi için önemli bir noktadır. 


Aynı zamanda etleri bir tarafı pişmeden diğer tarafına çevirmemek de mühürlemenin bir parçasıdır.


Genel olarak yemek kültürümüzde et veya kıyma gibi ürünlerle soÄŸan veya biber, domates, mantar gibi sebzeleri sotelemek çok yaygındır. Klasik tencerede yemekleri hazırlarken yerleÅŸmiÅŸ olan tavada öncelikle soÄŸan kavurma/soteleme iÅŸlemi ise tencereye et ürünleri giriyorsa sırasını maalesef kaptırıyor. 


Kavurma iÅŸlemini önermediÄŸimiz gibi sotelemeyi tercih ettiÄŸimizi belirtelim. Ancak her koÅŸulda etin mühürlenmesi sürecini tamamladıktan sonra diÄŸer besinlerle buluÅŸması etin lezzetini arttıracak ve kurumasını önleyecektir. 


Umarız ki tüm önerilerimizi dikkatlice inceleyip bu bayramda hem sağlıklı hem de lezzetli sofralarda sevdiklerinizle keyifli vakit geçirebilir, ve sizinle aktardığımız bu bilgileri yakınlarınızla paylaşarak onların da bilinçlenmesini sağlarsınız. İyi bayramlar!



Diyetisyen Melis KuÅŸka 



Kaynakça


  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0032579119410079 
  2. https://web.archive.org/web/20060905083137/http://meat.tamu.edu/conversion.html 
  3. https://www.mdpi.com/2304-8158/11/2/217/htm 
  4. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.2740050202 
  5. https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=FI2005025509 
  6. https://web.archive.org/web/20060528114759/http://www.extension.umn.edu/distribution/nutrition/DJ0856.html 
  7. https://tr.wikipedia.org/wiki/Rigor_mortis#:~:text=Rigor%20mortis%20veya%20%C3%B6l%C3%BCm%20sertli%C4%9Fi,36%20saat%20sonra%20ortadan%20kalkar
  8. https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/129981/mod_resource/content/0/8.%20ET%C4%B0N%20MUHAFAZASI%20VE%20%C4%B0%C5%9ELENMES%C4%B0.pdf 
  9. https://www.researchgate.net/publication/329673609_pH_Rigor_Mortis_and_Physical_Properties_of_Fillet_in_Fresh_Water_Fish_The_Case_of_Rainbow_Trout_Oncorynchns_mykiss_R_El_Rarnmouz_J_Abboud_M_Abboud_A_El_Mur_S_Yammine_and_B_Jammal_Journal_of_Applied_Sc 
  10. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/913832