Ä°çerik Göster / Gizle
1- HIZLI KÄ°LO VERMEK Ä°ÇÄ°N ENERJÄ° (KALORÄ°) DENGESÄ°NÄ°N ÖNEMÄ°
2- HIZLI KÄ°LO VERMEK Ä°ÇÄ°N PROTEÄ°N ALIMININ ÖNEMÄ°
3- YAÄž YAKARKEN KARBONHÄ°DRAT TÜKETMEK
4- YAÄž YAKARKEN YAÄž TÜKETMEK
5- HIZLI KÄ°LO VERMEK Ä°ÇÄ°N LÄ°FLÄ° GIDA TÜKETÄ°MÄ°
6-HIZLI KÄ°LO VERMEK Ä°ÇÄ°N BESÄ°N PÄ°RAMÄ°DÄ°NÄ° ANLAMAK
7- KÄ°LO VERÄ°RKEN DÄ°YET BOZMAK? (Refeeds & Diet Breaks)
8- HIZLI KÄ°LO VERMEK Ä°ÇÄ°N UYKUNUN ÖNEMÄ°
9. KÄ°LO VERDÄ°REN SUPPLEMENTLER
10. METABOLÄ°ZMA HIZINI ARTTIRARAK HIZLI KÄ°LO VERMEK
11.KARDÄ°YO12.AÄžIRLIK ANTRENMANLARI
18. VÄ°TAMÄ°N VE MÄ°NERAL TÜKETÄ°MÄ°
22. PLANSIZ AÅžIRI KALORÄ° TÜKETÄ°MÄ°
23. KALORÄ°SÄ° DÜÅžÜK ALTERNATÄ°F SEÇENEKLER
24. VERÄ°LEN KÄ°LOLARIN HIZLA GERÄ° ALINMASI
25. HIZLI KÄ°LO VERMEK Ä°ÇÄ°N DÄ°YET BAÄžLILIÄžININ ÖNEMÄ°
26. BÄ°R HAFTADA 10 KÄ°LO VEREBÄ°LÄ°R MÄ°YÄ°M? HIZLI KÄ°LO VERMEK NE KADAR MÜMKÜNDÜR?
27. Ä°DEAL KÄ°LO VERME HIZI NE OLMALI? HIZLI BÄ°R ÅžEKÄ°LDE KÄ°LO VERMELÄ° MÄ°YÄ°Z?
28.DETOKS VE HIZLI KÄ°LO VERMEK
1- HIZLI KÄ°LO VERMEK Ä°ÇÄ°N ENERJÄ° (KALORÄ°) DENGESÄ°NÄ°N ÖNEMÄ°
Özellikle son yıllarda beslenme çevrelerince de oldukça kabul gören “enerji dengesi” konsepti, günlük olarak vücuda besin yoluyla alınan kalori miktarı ile vücudun yaÅŸamsal faaliyetlerini sürdürmesi ve günlük aktivite düzeyini gerçekleÅŸtirebilmesi için yaktığı kalori miktarının arasındaki iliÅŸkiyi ifade eder. Enerji dengesine konseptine göre vücudumuza ihtiyacından fazla kalori aldığımız zaman kilo alır, ihtiyacımızdan az kalori aldığımızda ise kilo veririz. (1,2) Bu nedenle hızlı kilo verme hedefi ile beslenme planı hazırlarken, beslenme programının ana sürücüsü olan enerji dengesi kapsamında ilk olarak düÅŸünülmesi gereken konu beslenme planında kalori açığı oluÅŸturmaktır.
Berkay Türkkan Fitness mobil uygulamasıyla antrenman ve beslenme adına ihtiyaç duyacağınız her ÅŸey cebinizde!
iPhone için App Store'dan ücretsiz indir!
Google Play'den ücretsiz indir!
2- HIZLI KÄ°LO VERMEK Ä°ÇÄ°N PROTEÄ°N ALIMININ ÖNEMÄ°
YaÄŸ yakımı için bir diyet programlarken, kiÅŸinin tüketeceÄŸi kalori miktarı belirlendikten sonra ilk olarak daima uygun protein alımı planlanmalıdır. Bu tavsiyenin arkasında birkaç özel sebep bulunmaktadır. Bunları sıralayacak olursak:
- Ä°lk olarak proteinler karbonhidratlara ve yaÄŸlara göre daha doyurucudur ve genellikle daha fazla doyma hissi saÄŸlar. (3)
- Ä°kinci olarak protein yediÄŸimiz en yüksek metabolik maliyeti olan besin grubudur. Bunun anlamı yediÄŸimiz proteinlerin vücut tarafından sindirilmesi, emilmesi ve metabolize edilmesi için proteinden aldığımız kalori miktarının yaklaşık %30 kadarını harcamamızdır. (3) (Besinlerin Termik Etkisi)
- Son olarak protein yaÄŸsız vücut kütlemizi korumamıza yardımcı olur. (3)
Hızlı bir ÅŸekilde kilo vermeye odaklandığımızda, vücudumuz bunu bir tehdit olarak algılayacaktır ve enerji tüketimini sınırlandırmak isteyecektir. Harcanan kalori miktarını düÅŸürmek ve hayatta kalmak için vücut metabolik olarak pahalı olan, enerji gereksinimi yüksek olan yaÄŸsız kas dokularını vücuttan uzaklaÅŸtırmak da dahil olmak üzere kendini korumak için elinden gelen her ÅŸeyi yapacaktır. DoÄŸal olarak, kas geliÅŸtirip yaÄŸ yakmak isteyen bireyler olarak bundan mümkün olduÄŸunca kaçınmak istiyoruz. Bu nedenle elimizdeki en etkili stratejilerden biri yeterli protein alımını saÄŸlamaktır.
Günlük protein ihtiyacı kiÅŸilerin hedefine, yaşına ve güncel fiziksel durumuna göre deÄŸiÅŸmektedir. Yapılan araÅŸtırmalara göre genel saÄŸlığı iyileÅŸtirmek ve yaÅŸlanmaya baÄŸlı kas kaybını önlemek için kilogram başına 1.2/1.6 gram protein önerilmektedir.
Buna ek olarak, ağırlık antrenmanından maksimum sonuç almak ve kas geliÅŸimini sürdürmek isteyen bireyler için kilogram başına 1.6-2.2 gram protein önerilmektedir.
Son olarak yapılan çalışmalar yaÄŸ yakımı hedefiyle kalori açığı oluÅŸturulan bir diyeti takip eden kiÅŸiler için kilogram başına 2.3-3.1 gram protein tüketilmesini önermektedir. Bu nedenle hızlı kilo verme hedefi olan bireylerin atlamaması gereken en önemli adımlardan birisi yeterli protein tüketmektir.
3- YAÄž YAKARKEN KARBONHÄ°DRAT TÜKETMEK
Karbonhidratlar hızlı kilo vermek ve yaÄŸ yakmak isteyen insanların korkulu rüyası konumuna gelmiÅŸ durumdadır. Aslında karbonhidrat metabolizmasını anladığımız zaman karbonhidratlardan korkmamamız gerektiÄŸini görebilmekteyiz.
Karbonhidrat söz konusu olduÄŸunda gerek sosyal medyada gerekse televizyonlarda sıklıkla ÅŸekerin zehir olduÄŸu söylenir. Fakat eÄŸer ÅŸeker bir zehir ise vücudumuz neden her bir gram karbonhidratı kullanabilmek için ÅŸekere çevirmektedir? Bunun cevabı basit. Vücudumuz fonksiyonlarını sürdürebilmek için belirli miktarda glikoza ihtiyaç duyar. Bu noktada da tabii ki ÅŸu bilgi akla gelebilir, “karbohidratlar esansiyel olmayan tek besin grubudur yani tüketilmese dahi hayatta kalınabilir”. Evet bu doÄŸru. Vücudunuz 0 karbohidrata hızlıca adapte olup yoluna devam edebilecektir. Fakat iÅŸin önemli kısmı da bu noktada baÅŸlıyor. Karbonhidratın alınmaması vücudun glikoz kullanmayacağı anlamına gelmez. Vücudumuz karbonhidrat alımından bağımsız olarak sürekli glikoz üretir ve karaciÄŸer, glukoneogenez adı verilen bir süreçle birçok amino asidi glikoza dönüÅŸtürebilir. KaraciÄŸer saatte yaklaşık beÅŸ gram glikoz üretebilir. Bu da günde 120 grama denk gelir. Ä°nsan vücudunun çalışması için günde yaklaşık yüz gram glikoz gerektiÄŸini düÅŸünürsek bu oldukça iyi bir durumdur.
Ana Yakıt Kaynağı
Ä°nsan vücudu karbonhidratları ana yakıt kaynağı olarak kullanmak üzere evrimleÅŸmiÅŸtir. Bu nedenle karbonhidrat tüketmek vücudumuz tarafından oldukça verimli ve normal bir durumdur. YaÄŸ kaybetmek ve hızlı kilo vermek için günlük harcanan kalori miktarının tüketilen kalori miktarından fazla olması gerekmektedir. Günlük harcanan kalori miktarının yüksek olmasını saÄŸlamak için yapabileceÄŸimiz hamlelerden birisi de antrenmanda iyi performans sergilemektir. Yapılan araÅŸtırmalar karbonhidrat kısıtlamasının performans üzerindeki olumsuz etkilerini açık bir ÅŸekilde kanıtlamıştır. (7,8,9,10) Fitness ve vücut geliÅŸtirme hedefleri ile antrenman yapan bireylerin kas kütlesini arttırma ve koruma, maksimum yaÄŸ kaybı gibi hedefleri bulunduÄŸundan “hayatta kalacak miktarda” karbonhidrat almak yerine yaÄŸ kaybını maksimize ederken bizleri kondisyon, kas kütlesi ve zindelik açısından geriye götürmeyecek kadar karbonhidrat yememiz gerekmektedir.
4- YAÄž YAKARKEN YAÄž TÜKETMEK
Karbonhidratlar gibi yaÄŸlar da hızlı kilo vermek isteyen birinin düÅŸmanı deÄŸildir. YaÄŸlar vücut fonksiyonlarını sürdürmek için olmazsa olmaz bir besin grubudur. YaÄŸlar olmadan hücre zarları bütünlüklerini sürdüremez. YaÄŸlar birçok hormonun üretimi için de hayati önem taşır ve insan beyninin %60’ı yaÄŸlardan oluÅŸur. Tüm bunlar yaÄŸların genel olarak insan hayatı için ne kadar önemli olduÄŸunu kanıtlamaya yeterlidir. (11) YaÄŸ asitlerinin vücutta nasıl çalıştığı konusunda çok fazla kafa karışıklığı bulunmaktadır ve hala yaÄŸların nasıl sindirildiÄŸine dair bazı efsaneler gündeme gelmektedir. ÖrneÄŸin, çoÄŸu kiÅŸi öÄŸünleri tüketirken karbonhidrat ve yaÄŸları ayırmanın daha iyi olduÄŸunu düÅŸünür. Bunun yanında sabahları protein ile birlikte yaÄŸ içeren öÄŸünleri savunan ve ardından akÅŸamları antrenman sonrası “anabolik pencere” çerçevesinde protein ile birlikte karbonhidrat içeren öÄŸünlere geçiÅŸ yapan kiÅŸileri de duymuÅŸ olabilirsiniz.
Vücuda yaÄŸ aldığımız öÄŸünlerde karbonhidrat yemeyerek insülini kontrol altında tutarsak, yaÄŸ dokularımız bu yağı depolamak için tetiklenmez düÅŸüncesi ilk bakışta mantıklı görünmektedir. Ancak metabolizmanın gerçekte nasıl çalıştığına baktığımız zaman iÅŸler biraz farklı ilerlemektedir. Bunu bir örnekle açıklayabiliriz, diyelim ki bir gün içerisinde diyetinizde bulunan tüm karbonhidratı ve yağı bir öÄŸünde tükettiniz. Teorik olarak karbonhidrat tükettiÄŸiniz için yükselen insülin nedeniyle ekstra yaÄŸ depolayacaksınız. Evet bu öÄŸünde daha fazla yaÄŸ depolayabilirsiniz ancak metabolik süreçler yaÄŸ depolama konusunda bu etkiyle sınırlı kalmamaktadır.
Tüm gün boyunca yemeniz gereken karbonhidrat ve yağı bir seferde tükettiÄŸiniz için artık gün içinde yiyeceÄŸiniz baÅŸka bir öÄŸün bulunmayacaktır. En sonunda günlük olarak enerji harcamaya devam ettiÄŸiniz için karbonhidratlardan gelen glikoz tükenecektir. Peki sonra ne olacak? Günün geri kalanında, herhangi bir yaÄŸ veya karbonhidrat yemediÄŸiniz için yaÄŸ depolarından oldukça fazla miktarda yaÄŸ yakacaksınız. Çünkü vücudumuz gün içerisinde sürekli olarak yaÄŸ depolama ve yaÄŸ yakımı iÅŸlemine devam eder. Sonuç olarak ne kadar yaÄŸ kaybettiÄŸinizi ya da ne kadar yaÄŸ yaktığınızı belirleyecek olan ÅŸey günlük kalori ihtiyacınız ve ne kadar kalori tükettiÄŸinizdir. (Kalori dengesi.)
Birçok insan, insülin salınımını tetiklemezse yaÄŸ depolamayacağına inanır. Ä°nsanların bu sonuca nasıl vardığını tahmin etmek zor deÄŸil. Ä°nsülin, enerji depolamaya aracılık eden bir hormondur ve eÄŸer insülin, serbest yaÄŸ asitleri ve yaÄŸ dokusu bir araya gelirse yaÄŸ dokularınıza oldukça fazla miktarda yaÄŸ asidi depolanacaktır. Bu düÅŸüncedeki sorun ise insülinin depolama iÅŸlevinin çok büyütülmesidir. Ä°nsülinin belirli koÅŸullar altında yaÄŸ depolanmasını ve buna baÄŸlı olarak genel yaÄŸlanmayı hızlandırabilecek olması insülinin yokluÄŸunda yaÄŸ depolanmayacağı anlamına gelmez. Ä°nsan vücudu karbonhidrat alımını sıfırlasa dahi hala hatırı sayılır miktarda yaÄŸ depolayabilmektedir. Yani yaÄŸ depolamak için kesin bir suretle insüline gerek yoktur. Bunun tersine inanan kiÅŸiler bu nedenle ketojenik diyetin insülin hassasiyeti üzerindeki etkilerine de dayanarak yaÄŸ yakımı için ketojenik beslenmenin en iyi diyet tipi olduÄŸunu düÅŸünür. Bunun doÄŸruluk payı var, çünkü vücudunuz çok fazla yaÄŸ tüketirse vücudun enerji kullanım önceliÄŸinin yaÄŸlardan yana kullanılmasını saÄŸlar. Peki ihtiyacınız olandan daha fazla yaÄŸ yediÄŸinizde durum nasıl sonuçlanır? Ä°htiyacınızdan fazla tükettiÄŸiniz her kalori ve her yaÄŸ kalorisi, yaÄŸ olarak depolanacaktır. Bu durum daha fazla yaÄŸ yakıldığı düÅŸünülen ketojenik diyette de böyledir. Bu noktada bilinmesi gereken yaÄŸların tıpkı karbonhidratlar gibi enerji veren bir besin grubu olduÄŸudur.
Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar incelendiÄŸinde, protein alımı ve kalori alımı eÅŸit olduÄŸunda düÅŸük yaÄŸ ve düÅŸük karbonhidrat diyetleri kilo verme üzerinde benzer sonuçlar ortaya koyduÄŸu görülmüÅŸtür. (12-15)
Bu nedenle diyetlerimizde yaÄŸ tükettiÄŸimizde deÄŸil, diyetlerimizde kalori fazlası olduÄŸu zaman yaÄŸlanırız. Bu kalorilerin hangi makrobesinden geldiÄŸi, bizim genel saÄŸlığımızı ve vücut kompozisyonumuzu etkilese de, kilo alıp verme açısından direkt olarak bir rol oynamamaktadır.
5- HIZLI KÄ°LO VERMEK Ä°ÇÄ°N LÄ°FLÄ° GIDA TÜKETÄ°MÄ°
Diyet lifi bitkisel besinlerin hazmedilmesi mümkün olmayan ve sindirim sisteminden geçerken suyu absorbe ederek dışkı yapımını kolaylaÅŸtıran kısımlarıdır. “Mevcut kanıtlar tüm nedenlerden kaynaklanan ve ayrıca kardiyovasküler baÄŸlantısı olan ölüm risklerini, koroner kalp hastalığını, felci, tip 2 diyabeti (T2D) ve kolorektal kanser insidansını azaltmak için günde 25 ila 29 gram minimum lif alımını desteklemektedir. (16) Bu öneriler çocuklarda ve yetiÅŸkinlerde lif tüketimi önerileri ile de örtüÅŸmektedir. (Günlük olarak alınan 1000 kcal başına 14 gram lif tüketimi.) (17,18)
Lifler teknik olarak bakıldığında kalorisiz deÄŸildir. Liflerin vücut tarafından metabolize edilebilir enerjisi ortalama olarak ~2 kcal/g'dir.(19) Ä°lginç bir ÅŸekilde, daha yüksek lif tüketiminin makro besin ve kalori alımından bağımsız olarak daha fazla kilo kaybını ve diyete uyumluluÄŸu desteklediÄŸi bulunmuÅŸtur. (20)
Lifin kilo düzenleyici etkisini destekleyen diÄŸer kanıtlar da Jovanovski ve meslektaÅŸlarının yaptığı bir çalışmadan gelmiÅŸtir. (21) Jovanovski ve meslektaÅŸları randomize kontrollü çalışmaların bir meta-analizini gerçekleÅŸtirmiÅŸ ve kalori kısıtlaması olmayan diyete viskoz çözünür lif takviyesi eklemenin vücut ağırlığını ve bel çevresini azalttığını bulmuÅŸtur. Alan Aragon Flexible Dieting adlı yeni kitabında lif tüketiminin kilo vermeye olan bu etkilerinin potansiyel açıklaması olarak: “Yüksek lifli gıdaların vücuttaki artan termik etki yoluyla enerji harcamasını arttırdığı ve genel olarak saÄŸladığı tokluk ile toplam enerji alımını azalttığı düÅŸünülmektedir. ÅŸeklinde belirtmiÅŸtir. (22) Bu nedenle hızlı kilo vermek isteyen bireylerin lif tüketimlerine dikkat etmeleri gerekmektedir.
6-HIZLI KÄ°LO VERMEK Ä°ÇÄ°N BESÄ°N PÄ°RAMÄ°DÄ°NÄ° ANLAMAK
Eric Helms’in Muscle and Strength Pyramid - Nutrition kitabında sunduÄŸu besin piramidi ya da beslenme piramidi, özellikle ağırlık antrenmanı yapan ve fiziksel görünümünü iyileÅŸtirmek isteyen bireyler için oldukça pratik bir yaklaşım sunmaktadır. Söz konusu maksimum miktarda ve hızlı kilo vermek olduÄŸunda da bu piramitte yer alan önem sırasına göre beslenme planı oluÅŸturmamız alacağımız sonuçların maksimizasyonu için oldukça fayda saÄŸlayacaktır.
7- KÄ°LO VERÄ°RKEN DÄ°YET BOZMAK? (Refeeds & Diet Breaks)
Ä°nsan vücudu kısıtlı kalori ile yaÅŸamına devam etme konusunda her ne kadar adaptif olsa da bu durumda yine de vücuttaki stres seviyesi artmaktadır. Kontrollü ve planlı bir ÅŸekilde kalori açığı oluÅŸturulan diyetlerde diyetin süresi ve verilen kalori açığı diyetin sürdürülebilirliÄŸini ve kiÅŸiler üzerindeki psikolojik yükünü arttırmaktadır. Özellikle maksimum miktarda yaÄŸ yakmak ve hızlı kilo vermek isteyen bireylerin yüksek miktarda kalori açığı oluÅŸturduÄŸu diyetlerine uyumlarının zor olması, diyetin belirli dönemlerinde istenmeyen bir ÅŸekilde diyeti bozmaları ile sonuçlanabilmektedir.
Alan Aragon ve Layne Norton gibi uzmanların da tavsiyelerinde sık sık yer verdiÄŸi refeeds (yeniden beslenme) ve diet breaks (diyet molaları) yöntemleri diyetteki psikolojik zorlukların aşılmasında ve genel diyet kontrolünde etkili olabilmektedir.
Refeed günleri genellikle haftanın bir ya da iki gününü içeren, planlı bir ÅŸekilde daha yüksek bir karbonhidrat alımının yapıldığı günlerdir. Haftalık bazda alınan kalori miktarını deÄŸiÅŸtirmeden uygulanan bu yöntemde diÄŸer günlere nazaran daha yüksek kalori alınan refeed günlerinde alınan ekstra kaloriler haftanın diÄŸer günlerinde alınacak kalorilerden düÅŸülür. Bu sayede hem vücuda “yeterince kalori alıyoruz” sinyali göndererek metabolik adaptasyonlarda bir iyileÅŸme saÄŸlayabilir hem de diyetin psikolojik zorluklarının önüne geçebiliriz.
Öte yandan diet breaks adıyla bilinen ve Türkçe’ye diyete verilen molalar olarak çevirebileceÄŸimiz bu yöntem ise refeed günlerine göre daha uzun bir süre diyete ara vermeyi ve bu planlı aradan sonra diyete daha saÄŸlam bir baÄŸlılık ile devam etmeyi içerir. DüÅŸük kalori alımına karşı vücut tarafından geliÅŸtirilen metabolik adaptasyonun geciktirilmesi veya düzenlenmesi için yapılan diet break yöntemi refeed yöntemine göre daha etkili olabilmektedir. (23) Ancak diet break yöntemiyle diyete devam etmek üzere ara verildiÄŸinde kiÅŸilerin diyet yaparak geçireceÄŸi toplam sürenin uzayacağı da dikkate alınmalıdır. Burada bu yöntemlerin diyetin sürdürülebilirliÄŸi için birer araç olarak kullanılması gerektiÄŸinin anlaşılması gerekmektedir.
Bu iki yöntemin diyet içerisinde kullanımına ek olarak Layne Norton bazı önerilerde bulunmuÅŸtur. Bu önerileri genel bir ifadeyle aktaracak olursak.
“Genellikle danışanlarımın hafta içinde kalori açığı ile beslenmesini saÄŸlayıp, diyet baÄŸlılıklarının nispeten daha zor oldupu haftasonu günlerinde refeed day yöntemini kullanıyorum.” Bu sayede yüksek kalori almaya meyilli olduÄŸu günlerde diyetlerini kontrol altında tutabiliyorum. Ayrıca danışanlarımın canları ne isterse ağızlarına atabileceÄŸi “Cheat Meal” yani Hile ÖÄŸününe pek sıcak bakmıyorum. Çünkü cheat meal ile alınan aşırı kalorileri telafi etmek adına vermemiz gereken kalori açığı diyet sürecini zorlaÅŸtırıyor ve uzatıyor.”
Özet olarak diyete ara verip devam etme ya da diyetin belirli günleri daha yüksek kalori ve belirli günlerinde daha az kalori almak diyetin sürdürülebilirliÄŸi için kullanılabilir ancak bu noktada bireylerin diyet alışkanlıkları da göz önünde bulundurulmalıdır.
REFEED ÖRNEĞİ
Aldığı ve yaktığı kalorinin dengesi = 2000 kcal olan ve haftalık kalori açığı hedefi 2750 kalori olan bir birey için refeed uygulaması örneÄŸi | |||
Pazartesi | 1400 Kalori | -600 Kalori Açık | |
Salı | 1400 Kalori | -600 Kalori Açık | |
ÇarÅŸamba | 1400 Kalori | -600 Kalori Açık | |
PerÅŸembe | 1400 Kalori | -600 Kalori Açık | |
Cuma | 1400 Kalori | -600 Kalori Açık | |
Cumartesi | 2000 Kalori | Kalori Dengesi | |
Pazar | 2250 Kalori | +250 Kalori Fazlası |
DIET BREAK ÖRNEĞİ
Aldığı ve yaktığı kalorinin dengesi = 2000 kcal olan ve haftalık kalori açığı hedefi 3500 kalori olan bir birey için diet brek uygulaması örneÄŸi | |||
1. HAFTA | 1500 Kalori Ortalama | Haftalık 3500 Kalori Açık | |
2. HAFTA | 1500 Kalori Ortalama | Haftalık 3500 Kalori Açık | |
3. HAFTA | 1500 Kalori Ortalama | Haftalık 3500 Kalori Açık | |
4. HAFTA | 2000 Kalori Ortalama | Kalori Dengesi | |
5. HAFTA | 1500 Kalori Ortalama | Haftalık 3500 Kalori Açık | |
6. HAFTA | 1500 Kalori Ortalama | Haftalık 3500 Kalori Açık |
8- HIZLI KÄ°LO VERMEK Ä°ÇÄ°N UYKUNUN ÖNEMÄ°
Uyku, kas geliÅŸimi ve yaÄŸ yakımı hedefi olan bireylerin gözden kaçırdığı en önemli noktalardan birisidir. Uyku, yaÄŸ yakımı, kas protein sentezi, toparlanma/yenilenme ve yaÅŸamsal biyolojik süreçlerin devamında oldukça önemli bir role sahiptir. The University of Chicago and National Center of Medicine and Science in Sports’ın yaptığı bir çalışma gösteriyor ki yetersiz uyku kilo vermeyi yavaÅŸlatmakta, kas kaybı potansiyelini artırmakta, performansı düÅŸürmekte ve testosteron seviyelerinde bir düÅŸüÅŸe neden olabilmektedir. (24-26)
Uyku eksikliklerinin yaÄŸ yakımı üzerinde de bazı etkileri bilimsel çalışmalar tarafından araÅŸtırılmıştır. (27) Yapılan bir araÅŸtırmada yer alan denekler fazla kilolu (ortalama BMI 27.4), 30-40 yaÅŸ aralığında, 10 saÄŸlıklı insandan oluÅŸmaktadır. Bu kiÅŸiler arasında alkol bağımlıları, sigara içenler, yüksek kafein alanlar vb. gibi engel teÅŸkil edebilecek durumdaki katılımcılar bulunmamaktadır. Gruplardan biri 8.5 saat diÄŸeri ise 5.5 saat uyuyacak ÅŸekilde gruplandırılmıştır. Çalışmada yer alan her iki grubunda enerji alımı ve tüketimi neredeyse aynıdır. (Çalışmanın yöntemlerini incelemek için referanstaki baÄŸlantıya gidebilirsiniz.)
Çalışmanın sonuçlarına göre her iki grupta yaklaşık 3 kg kilo kaybı yaÅŸamıştır. Ancak 8.5 saat uyuyan grup yaklaşık %50-50 oranında yaÄŸ ve yaÄŸsız kütle kaybederken, 5.5 saat uyuyan grup %20 yaÄŸ, %80 yaÄŸsız kütle kaybı yaÅŸamıştır. Yani 8.5 saat uyuyan grup, 5.5 saat uyuyan gruptan 2.33 kat daha fazla yaÄŸ yakmıştır.
Peki ne kadar sürelik bir uykuya ihtiyacımız vardır?
Ä°htiyacınız olan uyku süresi miktarı birçok faktöre göre özellikle de yaÅŸa göre deÄŸiÅŸebilmektedir. Genel olarak çeÅŸitli popülasyonlar için 6-9 saat uyku önerilmektedir. Mayoclinic’in verilerine göre çeÅŸitli popülasyonların ne kadar uykuya ihtiyacı olduÄŸu aÅŸağıda gösterilmiÅŸtir:
YAÅž GRUBU | ÖNERÄ°LEN UYKU SÜRESÄ° |
YENÄ° DOÄžMUÅž 4-12 AYLIK BEBEKLER | 12-16 SAAT (GÜN Ä°ÇÄ° ÅžEKERLEMELER Ä°LE) |
1-2 YAÅž | 11-14 SAAT (GÜN Ä°ÇÄ° ÅžEKERLEMELER Ä°LE) |
3-5 YAÅž | 10-13 SAAT (GÜN Ä°ÇÄ° ÅžEKERLEMELER Ä°LE) |
6-12 YAÅž | 9-12 SAAT |
13-18 YAÅž | 8-10 SAAT |
YETÄ°ÅžKÄ°NLER | 7-8 SAAT |
9. KÄ°LO VERDÄ°REN SUPPLEMENTLER
Bilimsel kanıtların ağırlığına bakıldığında termojenikler, tokluk hissi veren ürünler, metabolizma hızını arttırdığı iddia edilen ürünler ve karbonhidratlar ile yaÄŸların emilimini engelleyen ürünler gibi yaÄŸ yakıcı ürünlerin uzun dönemli kilo vermede etkisiz olduÄŸu görülmüÅŸtür.(28) Bunu destekler nitelikte bir yorum da Alan Aragon’un Flexible Dieting kitabında yer verdiÄŸi bölümden gelmektedir: “YaÄŸ yakıcı supplementler çok ufak faydaları olanlar ile tehlikeli olanlar arasında deÄŸiÅŸir. Kar/zarar açısından oldukça verimsizdirler. Bu nedenle hala en iyi yaÄŸ yakıcı “kalori açığı oluÅŸturmaktır.”
PEKÄ° L-KARNÄ°TÄ°N KÄ°LO VERDÄ°RÄ°R MÄ°?
L-karnitin, enerji için yakılmak üzere hücrelere daha fazla yaÄŸ asidi taşınmasına yardımcı olduÄŸundan, teorik olarak, L-karnitin'i hızlı kilo vermek isteyen bireylerin yaÄŸ yakımı takviyesi olarak kullanması mantıklıdır. Ancak yapılan araÅŸtırmalar l-karnitin kullanmanın yaÄŸ kaybına önemli bir etkisi olduÄŸunu kanıtlayamamıştır.
L-karnitin seviyeleri hangi besinlerin tüketildiÄŸine ve vücudun ne kadar ürettiÄŸine göre deÄŸiÅŸmektedir. Bu nedenle, hayvansal ürünleri kısıtladıkları veya bunlardan kaçındıkları için vejeteryanlarda ve veganlarda L-karnitin seviyeleri genellikle daha düÅŸük olma eÄŸilimindedir (29,30). Dolayısıyla bu kiÅŸiler L-karnitini takviye olarak kullanmayı düÅŸünebilirler. Ancak hiçbir çalışmanın, bu kiÅŸilerde takviye olarak kullanımına yönelik faydaları doÄŸrulamadığı unutulmamalıdır.
Öte yandan kilo verme konusundaki etkilerine dair meta-analizlerde bildirilen sonuçlar minimal düzeyde olduÄŸundan yazarlar normal bir beslenme ve egzersiz düzeni ile kilo vermeye çalışmanın daha uygun bir seçenek olduÄŸunu belirtmiÅŸlerdir (31).
NOT: L-Karnitin ile ilgili detaylı bilgi almak için L-Karnitin ve YaÄŸ Yakımına Etkileri yazımıza göz atabilirsiniz.
10. METABOLÄ°ZMA HIZINI ARTTIRARAK HIZLI KÄ°LO VERMEK
Metabolizma, vücudun fonksiyonlarını yerine getirmesi için yediÄŸiniz gıdayı enerjiye dönüÅŸtüren biyokimyasal bir iÅŸlemdir. Hücrelerde bulunan enzimler tüketilen besinleri parçalayarak enerjiye dönüÅŸtürür. (32) Metabolizmanız ne kadar hızlı çalışırsa vücudun ihtiyacı olan bu enerji daha çok açığa çıkabilir. Yani metabolizmanın hızlı çalışmasının faydaları arasında, yaygın olarak bilinen kilo vermenin yanı sıra, solunum ve zihinsel fonksiyonlar gibi hayati iÅŸlevler de yer alır. Çünkü vücudunuz sadece fiziksel aktivite esnasında enerji harcamaz. Aynı zamanda dinlenirken ve besinleri sindirirken de enerji harcar.
Metabolizmayı etkileyen faktörler üç alt dala ayrılabilir:
- Bazal Metabolizma Hızı
- Besinlerin Termik Etkisi
- Egzersiz ve egzersiz dışındaki aktivite düzeyi
Bazal Metabolizma Hızı, (BMH) bir canlının tam dinlenme sırasında kas aktivitesi olmaksızın vücuttaki canlılık olaylarının sürmesi için gereken enerjiyi saÄŸlayan metabolizmaya denir. BMH, cinsiyet, vücut kütlesi, genetik faktörler gibi birçok faktörden etkilenebilir. Ortalama olarak bir erkek günlük 1800-3000 kalorilik bazal metabolizma hızına sahipken kadınlarda bu durum 1200-1500 civarlarındadır. (33)
Besinlerin Termik Etkisi, (BTE) basitçe yediÄŸimiz gıdaların vücut tarafından sindirilip metabolize edilmesi sırasında harcanan enerji miktarını ifade eder. Bazal metabolizma hızına ek olarak genellikle günlük kalori miktarının %10’unu oluÅŸturmaktadır. Her makro besinin vücutta yarattığı termik etki farklıdır. (34,35)
- Her bir gramı 9 kcal olan yağların termik etkisi 0-3%,
- Her bir gramı 4 kcal olan karbonhidratların termik etkisi 5-10%,
- Her bir gramı 4 kcal olan proteinlerin termik etkisi ise 20-30% oranındadır.
Egzersiz Ä°le Birlikte Ve Egzersiz Dışındaki Aktivite Düzeyi, bu yazıda bizi en çok ilgilendiren kısımdır. Genellikle diÄŸer iki parametre ile günlük bazda kalori harcaması açısından belirgin bir fark yaratamasak da bu aktivite düzeyindeki artış veya azalışlar metabolizmamızın ne kadar kalori yakacağını belirleyecektir. Egzersiz ile birlikte ve egzersiz dışındaki aktivite düzeyi bizlerin günlük hayatta egzersiz yaparken harcadığımız kaloriyi ve egzersiz dışında gerek mesleÄŸimizi icra ederken gerekse günlük hayat aktivitelerimizi gerçekleÅŸtirirken harcadığımız kaloriyi ifade eder.
Birçok yerli ve yabancı blog yazısında “Metabolizmayı hızlandırmak için 20 öneri!” ÅŸeklinde bir baÅŸlık görebilirsiniz. Bu önerilerin hemen hemen hepsi bilimsel kanıta dayalı olmayan öneriler olmakla birlikte metabolizma üzerinde de pek bir etkiye sahip deÄŸillerdir. Metabolizmamızı hızlandırabilmemizin birincil yolu besinlerin termik etkisi ve bazal metabolizma hızımız ile ortaya çıkan kalori harcamasına ek olarak egzersiz ve günlük aktivite ile harcadığımız kaloriyi arttırmaktır. Bunlara birkaç pratik uygulama örneÄŸi verecek olursak:
- Hedefinize uygun ekstra kardiyo çalışmaları eklemek.
- Antrenman hacmini arttırmak.
- Antrenman sıklığını arttırmak.
- Antrenman sırasında daha kısa dinlenme aralıkları vermek.
- Günlük iÅŸlerinizde daha aktif olmak. (KöpeÄŸinizi gezdirmek, evinize merdivenleri kullanarak çıkmak, mümkün olan her yere yürüyerek gitmek, ev iÅŸleri yapmak, koÅŸmak vb.)
Özetle metabolizma hızı genetik, yaÅŸ, cinsiyet, hormonal durum vb. gibi durumların dışında birkaç yol ile arttırılabilir. Bunlar egzersiz ve egzersiz dışı aktivite düzeylerinin arttırılması olarak göze çarpmaktadır.
11.KARDÄ°YO
Hızlı kilo vermek isteyen bireyler spor salonlarında direkt olarak kardiyo ekipmanlarına koÅŸmaktadır. Bu hatalı bir yaklaşım olmasa da oldukça eksik bir yaklaşımdır. Çünkü genel olarak kilo problemi yaÅŸayan insanların istediÄŸi sıkı bir vücut yalnızca kardiyo yaparak deÄŸil bu kardiyo egzersizlerine ek olarak yapılan ağırlık antrenmanları ile ortaya çıkar. Kardiyo egzersizlerinin ana faydaları tüm nedenlere baÄŸlı ölüm riskini azaltmak, kalp damar saÄŸlığını geliÅŸtirmek ve egzersize baÄŸlı yaÄŸ ve kalori yakımını arttırmaktır. (36) Ancak düÅŸük kalori ve/veya düÅŸük protein tüketimi ile birlikte çok uzun süre yapılan kardiyolar vücuttaki yüksek enerji açığı nedeniyle yaÄŸ dokusundan olduÄŸu kadar kas kuvvetinden ve kas dokusundan da bir azalmaya neden olacaktır. (37,38)
Kardiyo egzersizleri HIIT (High Intensity Interval Training) ÅŸeklinde daha kısa süre içerisinde daha yüksek nabız aralıklarına ulaÅŸarak ya da düÅŸük/orta yoÄŸunlukta sabit tempolu kardiyolar ÅŸeklinde yapılabilir. Her iki kardiyo türü de yaÄŸ yakımı ve enerji tüketimini arttırmak için oldukça efektif olabilir. Son yıllarda HIIT antrenmanların daha fazla yaÄŸ yaktığı iddia edilse de bunu araÅŸtıran çalışmalar kafa karıştırıcıdır. (39)
Ancak konuyla ilgili yapılan çalışmaların incelemesini gerçekleÅŸtiren meta-analizler HIIT antrenmanların sabit tempolu düÅŸük/orta yoÄŸunluktaki egzersizlerden daha fazla yaÄŸ yakmadığını, enerji tüketimi ve genel enerji dengesinin belirleyici rol oynadığını ortaya koymuÅŸtur. (40,41,42)
12.AÄžIRLIK ANTRENMANLARI
Ağırlık antrenmanları vücut kompozisyonunu geliÅŸtirmek yani yaÄŸ yakmak ve kas yapmak isteyen bireyler için olmazsa olmazdır. Bu noktada olmazsa olmaz derken yaÄŸ yakımının ağırlık antrenmanları olmadan elde edilemeyeceÄŸini ifade etmiyoruz. Ancak yaÄŸ yakmak isteyen bireylerin de asıl hedefinin vücut kompozisyonunu en iyi hale getirmek olduÄŸunu varsayarsak hızlı kilo vermek ve yaÄŸ yakmak isteyen bireylerin ağırlık antrenmanı yapmamaları için hiçbir sebep yoktur.
Ağırlık antrenmanları vücut kompozisyonunu iyileÅŸtirirken günlük enerji tüketimini arttırması, insülin hassasiyetini geliÅŸtirmesi ve buna baÄŸlı olarak yaÄŸ yakımına daha elveriÅŸli bir metabolik çevre yaratması (43), artan kas kütlesinin metabolizma hızını arttırması (44) , verilen kiloların daha büyük bir bölümünün yaÄŸdan gelmesi (45,46,47) , kas protein sentezinin artması, metabolizma hızının düÅŸmesini önlemesi (48) vb. birçok faydayı beraberinde getirir.
Bu noktada pratik bir öneri olarak haftada en azından 2-3 kez, kas grubu başına haftalık 40/70 tekrar yapılacak ÅŸekilde ağırlık antrenmanları uygulamak yaÄŸ yakımı için etkili bir strateji olacaktır. (45,49)
13. SU TÜKETÄ°MÄ°
Su, saÄŸlıklı insanların vücut ağırlığının %60'ını oluÅŸturur ve tüm canlı hücrelerin, dokuların ve vücut sistemlerinin hayati bir bileÅŸenidir. Ä°nsanlar yemek yemeden haftalar hatta aylarca hayatta kalabilir, ancak yetersiz sıvı alımı günler içinde ölüme neden olabilir. Dehidrasyon, sıvı kaybı, azalan sıvı alımı veya her ikisi nedeniyle toplam vücut su içeriÄŸinde azalma olarak tanımlanmaktadır (50). Vücut ağırlığının %1-2'si kadar bile küçük derecelerde gerçekleÅŸen dehidrasyon, biliÅŸsel ve psikomotor becerilerde bozulma yaratmak için yeterlidir. Ayrıca, vücut sıvısının vücut ağırlığının %2'si kadar azalması atletik performansı olumsuz etkileyebilir, bu oran %8'i aÅŸarsa çok daha kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. (51). Ä°drar rengi, hidrasyon durumunun kaba bir tahmin yöntemi olarak kullanılabilir (52). Soluk sarı, yeterli hidrasyonu gösterirken, daha koyu sarı ve kehribar tonları, dehidrasyonun derecelerini gösterir (53).
Uzun süreli dayanıklılık egzersizi için hem sıvı hem de elektrolit tüketimi önemlidir. Egzersizden 2-4 saat önce, vücut ağırlığına oranla 5-10 mL/kg tüketilmesi yeterli hidrasyonu saÄŸlayabilir. (54). Söz konusu yaÄŸ yakımı, hızlı kilo verme ve kas geliÅŸimi olduÄŸunda da su oldukça önemlidir. Ä°ÅŸtah kontrolünü saÄŸlamak, sindirim, dolaşım ve boÅŸaltım gibi vücut sistemlerinin efektif çalışması su tüketiminin yeterli olmasını gerektirir.
Son olarak Alan Aragon Flexible Dieting kitabında su tüketiminin kalori kontrolü üzerindeki etkileri hakkında su tüketiminin, özellikle yüksek kalori içeren büyük bir öÄŸün öncesinde iÅŸtah kontrolü ve daha az kalori tüketimi ile sonuçlandığını belirtmiÅŸtir. (55, 56, 57) Bu nedenle yeterli su tüketimi diyet içerisindeki kontrolümüzü arttırarak ve toplam alacağımız kaloride dolaylı bir azalma saÄŸlayarak yaÄŸ kaybını arttırabilir.
14. KAHVE TÜKETÄ°MÄ° (Kafein)
Kafein, supplement ürünleri arasında birçok faydaya sahip olmasıyla ve bilimsel çalışmalar tarafından defalarca kez desteklenmesiyle bilinen bir ergojenik yardımcıdır. Tabrizi ve arkadaÅŸları tarafından yapılan sistematik bir inceleme ve meta analizde kafein tüketiminin vücut ağırlığında, vücut kitle indeksinde, vücut yağında bir azalmaya neden olduÄŸu görülmüÅŸtür. Ek olarak günlük tüketilmesi önerilen kafein dozunun iki katına çıkarılması, vücut ağırlığında, vücut kitle indeksinde ve vücut yağında sırasıyla yüzde 22, yüzde 17 ve yüzde 28 daha fazla azalma ile sonuçlanmıştır. (58) (YetiÅŸkinler için önerilen günlük doz ortalama olarak 300-400 mg’dır.) Bu bulgular ÅŸaşırtıcı deÄŸildir nitekim kafein enerji harcamasını ve yaÄŸ oksidasyonunu arttırmada etkili olabilirken iÅŸtahı azaltma konusunda da etkili olabilmektedir. Ancak yine de kafein tüketiminin ana hedefi yaÄŸ yakımını saÄŸlamak olmamalıdır. Çünkü diÄŸer merkezi sinir sistemi uyarıcı maddeler gibi kafein de belirli bir dozdan sonra tehlikeli olabilmektedir.(59) Ek olarak kafein tüketimi yükseldikçe vücudumuzun kafeine olan hassasiyeti azalacak ve kafeinden elde edilecek faydaların ortaya çıkması için daha yüksek doza ihtiyaç duyacaktır. Bu noktada antrenman öncesinde tüketilen bir bardak sade kahve hem antrenman performansına katkıda bulunacak hem de enerji tüketimini arttıracaktır.
15.YEŞİLÇAY TÜKETÄ°MÄ°
YeÅŸilçay içeriÄŸinde bulunan antioksidanlar sayesinde diyet sırasında eksikliÄŸini yaÅŸayabileceÄŸimiz antioksidan eksikliÄŸini giderme konusunda yardımcı olabilmektedir. YeÅŸilçayın direkt olarak yaÄŸ yakıcı etkisinin olup olmadığı konusunda araÅŸtırmalara bakıldığında net bir çıkarım yapmak zordur. Çünkü bazı araÅŸtırmalar yeÅŸilçay içmenin yaÄŸ yakımı üzerinde etkisi olabileceÄŸini gösterirken (60,61), çalışmaların öteki tarafında da bu etkilerin oldukça düÅŸük olduÄŸunu ve temel mekanizmalarının henüz tam olarak açıklanamadığını göstermiÅŸtir.(28,62) Bu nedenle pratik bir öneri verecek olursak yeÅŸilçay tüketimi kalori açığı bulunan bir diyet sırasında genel saÄŸlığı iyileÅŸtirme ve yaÄŸ yakımını dolaylı yoldan desteklemek için kullanılabilir. Ancak bu etkiler varsa bile muhtemelen oldukça düÅŸük miktarda olacaktır.
16. KÄ°LO TAKÄ°BÄ° YAPMAK
Kilo verirken kilo takibi yapmak hızlı bir ÅŸekilde kilo vermek isteyen bireyler için sürecin nasıl gittiÄŸine dair fikir verecek en önemli faktördür. Özellikle kalori hesabı yaptıktan sonra bu kalori hesabının ne kadar doÄŸru hesaplandığının kontrolü tartı ve mezura ile çevre ölçümü yaparak mümkün olabilmektedir. Örnek olarak bir kilo yaÄŸ vermek için ortalama 7000 kalorinin yakılması gerektiÄŸi bilgisine dayanarak yaptığımız kalori hesabında hedeflediÄŸimiz kalori açığının bu mantığa göre bir sonuç vermesi gerekir. Örnek olarak günlük 500 kalori açık vererek haftada 3500 kalori açık veriyorsak, 2 hafta sonunda ortalama olarak 1 kilo yaÄŸ vermiÅŸ olmalıyız. VerdiÄŸimiz kiloyu etkileyen diÄŸer bir faktör vücuttaki su olduÄŸu için bu hesaplamalar ve verilen deÄŸerler temsilidir. Ancak yine de kalori hesabı yapılmış bir diyetin sonucunda ne kadar kilo verdiÄŸinizi görmek size matematiksel olarak genel bir resim çizecektir.
Diyet döneminde belirli bir kalori açığı ile oluÅŸturulan diyetlerin yeteri kadar kilo verdirmediÄŸi durumlarda tüketilen kaloride bir azalma ya da günlük fiziksel aktivite yoluyla harcanan kaloride bir artışa gidilebilir. Yine bu durumu saptayabilmek belirli periyotlar ile tartılmak gerekir.
17.Ä°ÅžLENMÄ°Åž GIDALAR
Yıkama, temizleme, öÄŸütme, kesme, doÄŸrama, ısıtma, pastörizasyon, haÅŸlama, piÅŸirme, konserve haline getirme, dondurma, kurutma, karıştırma, paketleme veya bir gıdanın doÄŸal halini deÄŸiÅŸtiren herhangi bir iÅŸleme tabi tutulan bir ham tarımsal ürün, "iÅŸlenmiÅŸ gıda" kategorisine girer. (63) Bu tarz gıdaların diyetlerde bulunması kiÅŸilerin diyet baÄŸlılığını yitirmesine neden olabilmektedir. Bu tarz gıdaların çeÅŸitli iÅŸlemler görmesi lezzetlerinin artırılmasına ve kalori deÄŸerlerinin yükseltilmesine (yaÄŸ, ÅŸeker vb. maddeler eklenerek) neden olarak diyet yapan bireyler için kullanışsız ve nispeten zararlı olarak nitelendirilmektedir. Aslında iÅŸlenmiÅŸ gıdalar ile ilgili problem direkt olarak kalori deÄŸerlerinden ya da besin deÄŸerlerinden deÄŸil, aşırı tüketime neden olarak aşırı kalori alımına neden olmasından kaynaklanmaktadır. Çünkü uygun ÅŸekilde planlandığı takdirde iÅŸlenmiÅŸ gıdalar ile de kilo vermek ve yaÄŸ yakmak mümkün olabilmektedir.
Loria-Kohen ve arkadaÅŸları tarafından bir araÅŸtırma bu durumu kanıtlar nitelikte sonuçlar ortaya koymuÅŸtur.(64) Bu araÅŸtırmada denekler kalori açığı saÄŸlanan bir diyette ekmek tüketenler ve ekmek tüketmeyenler olarak 16 haftalık bir diyet sürecine tabi tutulmuÅŸtur. AraÅŸtırma sonuçlarında bakıldığında her iki grupta benzer derecede kilo ve yaÄŸ kaybı yaÅŸamıştır. Sonuçlar enerji dengesi konsepti ele alındığında ÅŸaşırtıcı deÄŸildir çünkü her iki diyet türünde de kalori deÄŸerleri dengelenmiÅŸtir.
Ek olarak fast food tarzı yiyeceklerin kolay hazırlanması ya da tüketime hazır olması da bu ürünlerin tüketiminin artmasına neden olmaktadır. Buradan yola çıkarak iÅŸlenmiÅŸ gıdaların tüketilmesinin diyete olan baÄŸlılığı ve buna baÄŸlı olarak verilebilecek kiloların daha az olmasına neden olduÄŸunu söyleyebiliriz (65,66,67)
18. VÄ°TAMÄ°N VE MÄ°NERAL TÜKETÄ°MÄ°
Mineraller vücudumuzun daha çok ihtiyacı olan makro mineraller ve daha az ihtiyacı olan mikro minerallerden oluÅŸur. Makro mineraller kalsiyum, fosfor, potasyum, sülfür, sodyum, klor ve magnezyum gibi minerallerden oluÅŸmaktadır. (Bu minerallerin çoÄŸunun vücuttaki sıvı dengesini saÄŸlamakta görevli olan elektrolitleri içerdiÄŸini fark etmiÅŸsinizdir.) Mikro mineraller ise nispeten daha az ihtiyaç duyduÄŸumuz ancak önemli fonksiyonlara sahip olan demir, kobalt, çinko, iyot, selenyum, bakır gibi mineralleri içerir.
Organik mikro besinlerimiz olan vitaminler ise iki farklı biçimde varlığını sürdürür. Bunlar yaÄŸda çözünen ve suda çözünen vitaminlerdir. YaÄŸda çözünen vitaminler, ince bağırsaklarda yaÄŸların yardımıyla emilir ve suda çözünen vitaminlere göre vücudumuzda çok daha uzun süre kalma eÄŸilimindedir. Suda çözünen vitaminler ise ter ve idrar yoluyla vücudumuzdan hızla atılır, bu nedenle suda çözünen vitaminleri besin yoluyla daha sık tüketmemiz gerekir.
YaÄŸda çözünen vitaminler A, D, E ve K vitaminleridir. A, D, E, K vitaminleri dışında geriye kalan tüm vitaminler suda çözünen vitaminlerdir. Suda çözünen vitaminler, B vitamininin ve ayrıca C vitamininin 8 farklı formundan oluÅŸur. Her vitaminin vücudumuzda belirli fonksiyonları vardır.
Yapılan bir çalışma 4 popüler diyette yer alan 27 mikrobesinin yeterliliÄŸini araÅŸtırmıştır. Bu araÅŸtırmadaki ideal mikrobesin deÄŸerleri, ABD ve Kanada'da gıda ve besin takviyesi ürünlerinde beslenme etiketlemesinde kullanılan Referans Günlük Alım (RDI) deÄŸerlerine göre kıyaslanmıştır. Çalışmanın sonucuna bakıldığında iyi dizayn edildiÄŸi iddia edilen popüler diyetlerde bile 27 mikrobesin arasından 15 tanesinin olması gereken seviyenin altında olduÄŸu görülmüÅŸtür. Ülkemizde ve dünyada insanların iyi bir diyet sürdürebilme yeteneÄŸinin de düÅŸük olduÄŸu su götürmez bir gerçektir. Bu nedenle yetersiz mikrobesin alımı çeÅŸitli popülasyonlar arasında oldukça yaygındır. (68,69,70) ÇeÅŸitli vitamin ve minerallerin diyet ile yeterince alınamaması bazı problemlere yol açabilmektedir. ÖrneÄŸin çinko eksiklikleri, tiroid deÄŸerlerinde bir düÅŸüÅŸe neden olarak vücuttaki enerji harcama kapasitesini sınırlayabilmektedir. Konuyla ilgili yürütülmüÅŸ bir vaka çalışmasında, bir denek dört aylık çinko takviyesinden sonra dinlenim metabolik hızını (RMR) 194 kcal artırmıştır. Aynı çalışmadaki diÄŸer denek ise iki ay boyunca çinko takviyesi aldıktan sonra RMR’sini 527 kcal kadar artırmıştır. (71) Vücut fonksiyonlarının devamlılığı, genel saÄŸlığın sürdürülmesi, hormonal fonksiyonların optimal seviyede olması kilo verme ve yaÄŸ kaybını doÄŸrudan etkileyebilecek faktörlerdir bu nedenle kalori açığı oluÅŸturulmuÅŸ diyetlerde sebze, meyve, çeÅŸitli bakliyatlar, et, süt, yumurta gibi ürünlerin çeÅŸitlendirilerek diyetlere dahil edilmesi oldukça önemlidir.
19. Ä°ÅžTAH KONTROLÜ
Ä°ÅŸtah kontrolü bir diyet sırasında bir bireyin en çok zorlandığı konulardan birisidir. Ä°ÅŸtahı kontrol etmek ile ilgili bireylerin kendi iradeleri önemli bir rol oynasa da özellikle açlık ve tokluk hormonu olarak bilinen ghrelin ve leptin hormonlarının etkileri de çok önemlidir.
Ghrelin açlık hissi oluÅŸturma, uyku ritimleri, tat dokusu ve glikoz metabolizmasının düzenlenmesi gibi rollere sahip olan bir hormondur. (72)
Leptin ise tokluk hissi oluÅŸturma, kan basıncını düzenleme, enerji depolama ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri ile ghrelin hormonuna zıt bir ÅŸekilde çalışarak ghrelin ile birlikte enerji metabolizması üzerinde bir denge yaratırlar. (73)
Leptin ve Ghrelin hormonlarındaki bozukluklar bireylerde duygu durum bozuklukları, obezite ve yeme bozukluklarına sebep olabilmektedir. (74) Ä°yi planlanmış bir diyet, kalori açığı ve egzersiz açlık ile tokluk hissi ve iÅŸtah kontrolü üzerinde iyileÅŸtirici etkilere sahiptir. Yapılan bir araÅŸtırma fiziksel aktivite çarpanının 1.8’den 1.4’e düÅŸürülmesinin enerji dengesini direkt olarak etkileyebildiÄŸini göstermiÅŸtir. (75) Bu nedenle egzersiz yaparak ve kalori açığı oluÅŸturarak hem iÅŸtahınızı kontrol edebilir hem de yaÄŸ yakımını maksimize edebilirsiniz.
20. YAÄž YAKIMI PÄ°RAMÄ°DÄ°
Önceki bölümlerde bahsettiÄŸimiz besin piramidinde yer alan öncelik sırasına benzer bir ÅŸekilde yaÄŸ yakımı için de takip edebileceÄŸimiz bir öncelik sırası vardır. Beslenme ve antrenman temalı çalışmaları ve incelemeleriyle tanınan Layne Norton’un Fat Loss Forever kitabında yer verdiÄŸi ve Eric Helms tarafından dizayn edilen yaÄŸ yakımı piramidine göre yaÄŸ yakmak isteyen bir bireyin ilk olarak düÅŸünmesi gereken konu uyguladığı diyet ve egzersiz planının sürdürülebilir olması ve kiÅŸinin bu plana baÄŸlı kalabilmesidir. Çünkü kiÅŸinin alışkanlıklarına, yaÅŸam tarzına ve bireysel ihtiyaçlarına uygun olmayan bir diyet ve egzersiz planı kiÅŸinin bu plana sadık kalamamasına yol açabilmektedir.
Ä°kinci olarak bireylerin yaÄŸ yakabilmesi ve süreç sonunda net bir ÅŸekilde yaÄŸ kaybetmiÅŸ olması kiÅŸinin kalori açığı oluÅŸturmasına baÄŸlıdır. (1,2)
YaÄŸ yakım piramidinde üçüncü sırada egzersiz bulunmaktadır. Daha önceki bölümlerde de deÄŸindiÄŸimiz üzere egzersiz yapmanın kilo vermek ve yaÄŸ yakmak, kalori açığı oluÅŸturma konusunda çok önemli olan günlük enerji tüketimini arttırmak, yaÄŸ yakımını teÅŸvik eden bazı metabolik iyileÅŸmeler saÄŸlamak ve kilo vermenin kalıcı olabilmesini desteklemek gibi bir takım faydaları bulunmaktadır. (76,77,78) Bu noktada yaÄŸ yakmak ve hızlı kilo vermek için spor salonlarında saatler harcamanız gerektiÄŸini söylemiyoruz. Günlük 30 dakikalık bir fiziksel aktivite bile kilo verme sürecinde ciddi farklar yaratacaktır.
Kardiyo antrenmanlarının yaÄŸ yakımı ve kilo kontrolü üzerine etkilerini inceleyen çalışmaların yanında ağırlık antrenmanlarının da yaÄŸ yakımı ve kilo vermeye oldukça önemli etkileri bulunmaktadır. Kasların vücudumuzda glikozu ve yağı enerji olarak kullanan dokular olduÄŸunu unutmamalıyız. Bu nedenle vücudumuzda bulunan kaslar yaÄŸlara göre metabolik olarak daha fazla enerji tüketir. Bu oran tabii ki çok yüksek seviyelerde olmasa da düzenli antrenman ve düzenli diyet sonucunda elde edilecek olan yaÄŸ yakımı ve kilo kaybı konusunda oldukça faydalı olacaktır. (79) Öte yandan egzersiz yapmak yaÄŸ yakarken kaybedilme ihtimali daha yüksek olan yaÄŸsız kas dokusunu koruma konusunda da etkilidir. Yapılan bir araÅŸtırma diyet döneminde kaybedilen kas kütlesi nedeniyle düÅŸen metabolizma hızının benzer kas kütlesine tekrar ulaÅŸana kadar eski seviyelerine dönemediÄŸini göstermiÅŸtir. (80)
Bu nedenle yaÄŸ yakımı ve hızlı kilo verme hedefi olan bir bireyseniz haftanın 3-5 günü kardiyo egzersizleri ve en azından 2-3 günü ise ağırlık antrenmanları yapmanız süreci oldukça hızlandıracaktır.
YaÄŸ yakım piramidinde yer alan bir diÄŸer aÅŸama ise bireylerin geliÅŸimlerini sıkı bir ÅŸekilde takip etmesi ve gerekli durumlarda diyet ve egzersiz müdahalelerinde bulunmasıdır. Piramidin bir sonraki aÅŸamalarında tüketilen besinlerin önem sırası yer almaktadır. Bu aÅŸamada sıralama protein ve lifler, karbonhidratlar ile yaÄŸlar ve son olarak supplementler bulunmaktadır. Proteinlerin ve liflerin öncelikli faydaları yaÄŸsız kas dokusunu korumak ve doygunluk saÄŸlamak olabilirken yaÄŸ ve karbonhidrat tüketimi konusunda daha esnek davranılabilmektedir. Supplementler ise yaÄŸ yakım sürecinde en az önemli olan faktördür. Çünkü yaÄŸ yakıcı supplementlerin hemen hemen hiçbiri bilimsel kanıtlar tarafından desteklenmemektedir. (81)
21. ÖÄžÜN HAZIRLIÄžI YAPMAK
ÖÄŸün hazırlığı yapmak yaÄŸ yakımı ve hızlı kilo verme hedefli diyet süreçlerinde en önemli noktalardan birisidir. YaÄŸ yakım piramidinde 4.sırasında yer alan diyet takibi aÅŸaması yenilen ve harcanan kalorilerin takip edilmesini ve bu kalori dengesinin vücut kompozisyonuna nasıl etki ettiÄŸini ifade eder. Diyet süresince tüketilecek olan besinlerin kaç kalori içerdiÄŸi ve hangi besin öÄŸelerine sahip olduÄŸu oldukça önemlidir. EÄŸer öÄŸün hazırlığını kendimiz yaparsak yaptığımız yemeÄŸin içerisinde kaç kalori olduÄŸunu, nasıl piÅŸirildiÄŸini ve porsiyonlamasını kontrol edebiliriz. Günümüz modern dünyasında zamanla olan yarışımız ve konfora olan düÅŸkünlüÄŸümüz öÄŸün hazırlığı yapmamız konusunda irademizi zorlayabilmektedir. Ancak bir gün önceden ertesi gün için öÄŸün hazırlığı yaparak bir sonraki gün diyetinizi bozabilecek sürprizlerle karşılaÅŸmayacak, diyetinize uygun öÄŸün aramayacak ve olası açlık krizlerine girmeyeceksiniz. ÖÄŸünlerinizi evde hazırlamanızın, diyetiniz için daha saÄŸlıklı ve iÅŸe yarar olmasının yanı sıra çoÄŸu zaman daha ekonomik de olacaktır. Bu nedenle öÄŸün hazırlığı yapmak diyetin sürdürülebilirliÄŸi ve takibi için oldukça önemlidir.
22. PLANSIZ AÅžIRI KALORÄ° TÜKETÄ°MÄ°
Plansız bir ÅŸekilde aşırı kalori tüketmek o hafta elde edeceÄŸimiz tüm faydayı bir seferde silebilmektedir. YaÄŸ yakımı istikrarlı kalori açığı yaratak elde edilebilmektedir bu nedenle belirli bir periyot boyunca belirli miktarlarda kalori açığı yaratarak verilen sınırlı kiloyu tek bir seferde alınan binlerce kalori ile geri alabiliriz. Buna örnek olarak aÅŸağıda yer alan tabloyu inceleyebilirsiniz:
Bu tablodan da anlaşılacağı üzere diyet döneminde yaÄŸ kaybı saÄŸlamak için belirli miktarlarda verilen kalori açığı tek bir aşırı yeme ile dahi boÅŸa gidebilmektedir. Bu nedenle olabildiÄŸince hızlı kilo verme konusunda baÅŸarıya ulaÅŸabilmemiz için aşırı yemeden kaçınmalıyız.
23. KALORÄ°SÄ° DÜÅžÜK ALTERNATÄ°F SEÇENEKLER
Hızlı kilo vermek için diyet yaparken kalori ve besin deÄŸerleri oldukça önemli olsa da bir diÄŸer önemli konu önceki kısımlarda da belirttiÄŸimiz üzere diyeti yönetebilmek ve sürdürebilmektir. Bir önceki maddede yer alan aşırı yeme durumlarından kaçınabilmek için zaman zaman kalori deÄŸeri düÅŸük, tatlı isteÄŸini veya iÅŸtahı bastıracak alternatifler kullanılabilir. Bu alternatifler hurma, incir, kuru üzüm, muz gibi saÄŸlıklı alternatifler olabileceÄŸi nispeten daha yüksek kalori içeren bitter tatlı, yarım porsiyon sütlü tatlı veya evde hazırlanmış ve malzemeleri diyete uygun bir ÅŸekilde seçilmiÅŸ diyet sandviçler olabilir. Bu yolla diyet içerisinde makro besin ve kalori deÄŸerlerinden olabildiÄŸince uzaklaÅŸmadan iÅŸtah kontrolü saÄŸlanabilir. Bu durum aşırı yeme gibi problemlerin önüne geçme konusunda yardımcı olabileceÄŸi gibi zaman zaman iÅŸtahı daha da arttırabilir. Bu noktada kiÅŸinin kendini iyi tanıması ve buna istinaden diyet içerisinde sürdürülebilirliÄŸi saÄŸlaması gerekmektedir.
24. VERÄ°LEN KÄ°LOLARIN HIZLA GERÄ° ALINMASI
Kilo verme ve diyet ile ilgili en büyük problemlerden birisi bireylerin bunu yaÅŸam tarzına dönüÅŸtürememiÅŸ olmalarıdır. Diyet yapan bireylerin birçoÄŸu diyet bittikten sonra istedikleri kadar kalori alarak diyet öncesi duruma dönmektedirler. (Hatta bazen daha fazla kilo alırlar.
Yapılan araÅŸtırmalar tarafından belirli bir kilo verme hedefi ile belirli bir süreyi kapsayan bir diyeti uygulayan bireyler, istedikleri vücut ağırlığına ulaÅŸtıklarında verdikleri kiloyu 1 ila 5 yıl içerisinde geri alma eÄŸiliminde olduÄŸu görülmüÅŸtür. (81,82)
Diyet sonrası normal yeme düzenlerine dönen bireylerin kilo aldığını gösteren diÄŸer bir çalışmada denekler belirli bir süre açlık ve yarı açlık sonunda diledikleri kadar besin tüketmiÅŸler ve gerçekten de 2.7-3 kg arasında kilo almışlardır. Bu çalışmadan anlayabileceÄŸimiz ilk ÅŸey kiÅŸilerin diyet dönemlerinden sonra da belirli bir dengede beslenmeye devam etmeleri gerektiÄŸidir. Buna ek olarak kiÅŸiler diyet döneminden sonra aldıkları kilonun büyük bir kısmını da yaÄŸsız kütle üzerinden deÄŸil yaÄŸ kütlesi üzerinden kazanmaktadırlar. Bu nedenle kalıcı baÅŸarı için saÄŸlıklı beslenme bilinci, diyete baÄŸlılık ve saÄŸlıklı beslenme sürekliliÄŸi saÄŸlanmalıdır. (83)
25. HIZLI KÄ°LO VERMEK Ä°ÇÄ°N DÄ°YET BAÄžLILIÄžININ ÖNEMÄ°
Önceki bölümlerde de bahsedildiÄŸi gibi diyete baÄŸlılık ve diyetin sürdürülebilirliÄŸi en önemli konudur. Çünkü sürdürülebilir olmayan diyetler kiÅŸilerin psikolojik olarak sınırlarını zorlayarak hem diyette baÅŸarılı olamayacaklarını düÅŸündürtmekte hem de bir sonraki diyet giriÅŸimi için motivasyonlarını bozmaktadır. Diyete baÄŸlılık baÅŸlığı ile ilgili yapılmış sınırlı çalışma arasında bulunan Sherman ve arkadaÅŸlarının yaptığı bir çalışmada diyete baÄŸlı kalmayı zorlaÅŸtıran bazı engeller ÅŸu ÅŸekilde sıralanmıştır:
Besin konusunda kötü karar verme: Çok sayıda yemek seçeneÄŸinin olması ve yanıltıcı, manipüle edici reklam çalışmaları, kiÅŸilerin besin konusunda seçim yaparken kafa karışıklığı yaÅŸamasına neden olmaktadır. Bu durum sonucunda kiÅŸilerin yeme alışkanlıkları da olumsuz etkilenmektedir.
Sosyal ve kültürel dayatmalar: Gelenekler ve sosyal durumlar kiÅŸilerin istekleri dışında yemek yemelerine neden olabilmektedir. Kültürel ve dini uygulamalar ve bu uygulamaları sürdürmek için toplum tarafından uygulanan baskı, kiÅŸilerin diyetlerine uyamamalarına neden olabilmektedir.
Algılar ve tercihler: Bireylerin kiÅŸisel tercihleri ve alışkanlıkları saÄŸlıksız, aşırı yemeye dayalı bir ÅŸekilde geliÅŸmiÅŸse bu kiÅŸilerin diyete baÄŸlı kalmaları çok daha zor olabilmektedir.
Ekonomik ve çevresel engeller: Yiyeceklerin maliyeti ve bulunabilirliÄŸi çoÄŸu durumda bireylerin saÄŸlıklı beslenmesi önünde en büyük engeldir. Maalesef bu durum bireylerin diyete baÄŸlı kalabilmelerine, saÄŸlıklı besinlere ulaÅŸabilmelerine engel olabilmektedir.
Tüm bunlar diyet programlarının baÅŸarıya ulaÅŸmasını saÄŸlamak için iyi düÅŸünülmesi gerektiÄŸini kanıtlamaktadır. Bu nedenle uyum saÄŸlayabildiÄŸiniz bir diyet planı sizin için en uygun diyet planıdır.
26. BÄ°R HAFTADA 10 KÄ°LO VEREBÄ°LÄ°R MÄ°YÄ°M? HIZLI KÄ°LO VERMEK NE KADAR MÜMKÜNDÜR?
Bir haftada 10 kilo vermek birçok insanın isteyeceÄŸi bir ÅŸey olsa da bu pek mümkün deÄŸildir. Burada “Benim bir tanıdığım 10 günde 10 kilo vermiÅŸ” dediÄŸinizi duyar gibiyim. Ancak burada kaybedilen kilonun çok büyük bir kısmının kas glikojeni ve ödem olduÄŸunu bilmeniz gerekmektedir. (84) 1 hafta içerisinde 10 kilo veremeyeceÄŸimizi basit bir örnekle açıklayacak olursak: Vücuttaki yaÄŸ dokusunda azalma meydana getirmek için ortalama 7000 kalori yakmamız gerektiÄŸi bilgisine dayanarak; günlük olarak 1000 kalori beslenme ile 1000 kalori de egzersiz ile kalori harcayarak günlük 2000 kalorilik bir kalori açığı yaratsak dahi bir hafta içerisinde bu “extreme” ÅŸartlarda 14000 kalori açık oluÅŸturmuÅŸ olacağız. Bu basit hesapla bile 10 kilogram yaÄŸ yakmak için 70.000 kalori yakmanın imkansız olduÄŸunu anlayabiliriz.
27. Ä°DEAL KÄ°LO VERME HIZI NE OLMALI? HIZLI BÄ°R ÅžEKÄ°LDE KÄ°LO VERMELÄ° MÄ°YÄ°Z?
Öncelikle birçok uzman ve birçok çalışma kuvvet ve kas kaybını minimize etmek için bireylerin bir haftada vücut ağırlığının ortalama %0.5-1’i kadar kilo kaybetmesini önermektedir. (85,86) Bu hesaba bakacak olursak 90 kilogramlık bir erkeÄŸin haftalık olarak 0.5-0.9 kg vermesi, kas ve kuvvetini korurken yaÄŸ kaybını gerçekleÅŸtirmesinin en güvenli yolu olarak görülmektedir. Bu miktarlardan daha fazla kilo kaybetmek, kiÅŸileri kas kaybı, safra problemleri, besin eksiklikleri ve metabolizmada düÅŸüÅŸ gibi birçok saÄŸlık sorunu riskiyle karşı karşıya bırakabilir. (87,88,89,90)
Hızlı kilo vermek amacıyla uygun kalori açığını belirlerken, kalori açığı miktarının yaÄŸ ve kas dokusu üzerindeki etkileri dikkate alınmalıdır. Daha fazla kalori açığı oluÅŸturmak daha fazla miktarda kilo kaybına yol açabilirken bu artan hızlı kilo vermenin kas kütlesinden kayıp yaÅŸama oranını da artırabileceÄŸi düÅŸünülmelidir.
Kilo verme hızıyla ilgili kadınları kıyaslayan bir çalışmada, haftalık 1 kilogram ve 0.5 kilogramlık kayıp veren denekler karşılaÅŸtırılmış ve haftalık 1 kilogram kayıp yaÅŸayan grupta bench press kuvvetinde %5 daha fazla azalma, testosteron oranında ise %30 daha fazla azalma meydana gelmiÅŸtir. (85)
28.DETOKS VE HIZLI KÄ°LO VERMEK
Detoks diyetleri ya da detoks içecekleri son yıllarda oldukça popüler olan “hızlı kilo verme yöntemleri” olarak pazarlanan metodlardır. Detoks diyetleri her ne kadar bilimsel çalışmalar tarafından destekleniyor gibi görünse detoks diyetlerinin kilo verdirdiÄŸine dair yeterli bilimsel kanıt yoktur. (91,92,93) Detoks diyetleri çok düÅŸük kalori içeriÄŸi nedeniyle muhtemelen oldukça fazla miktarda kas glikojeni, ödem ve bir miktar yaÄŸ kaybına neden olacaktır. Ancak detoks süreci tamamlandığında ve normal beslenme düzenine geri dönüldüÄŸünde verilen kilolar daha çok yaÄŸ olmak üzere geri alınacaktır.
Ä°nsan vücudu, vücuttaki toksinleri uzaklaÅŸtırmak için oldukça karmaşık mekanizmalar geliÅŸtirmiÅŸtir. KaraciÄŸer, böbrekler, gastrointestinal sistem, deri ve akciÄŸerler istenmeyen maddelerin atılımı için birlikte çalışmaktadır (94). Bu nedenle ticari amaçlarla satılan ya da önerilen detokslar muhtemelen vücutta gerçek bir toksin temizliÄŸi yapabilecek etkiyi yaratamayacaktır. Öte yandan kontrolsüz bir ÅŸekilde uygulanan detoks diyetleri çok düÅŸük kalori içermesi ve düÅŸük besin çeÅŸitliliÄŸi nedeniyle belirli saÄŸlık problemlerine yol açabilir. (95)
Bu noktada hızlı kilo vermek için detoks içeceklerini ya da detoks diyetlerini uygulamak yerine genel olarak iyi planlanmış gerekli besin maddelerini gerekli miktarlarda içeren ve kalori açığı oluÅŸturulan bir diyet listesinin takip edilmesi en uygun yol olarak karşımıza çıkmaktadır.
29.ESNEK DÄ°YET
Önceki maddelerde bahsettiÄŸimiz ve bir diyetin baÅŸarısı için olmazsa olmaz olan diyete baÄŸlılık ve sürdürülebilirlik için bir diyet programının belirli derecede esnek olması gerekmektedir. Bu noktada bir diyetin esnek ya da katı olması kiÅŸilerin bireysel tercihlerine ve yaÅŸam tarzlarına baÄŸlı olabilmektedir. KiÅŸilerin diyetlerine uyumunu arttırmak için diyet içerisinde kiÅŸilere hareket alanı saÄŸlayacak bazı düzenlemeler yapılabilir.
Konuyla ilgili geçtiÄŸimiz ay “Flexible Dieting” adında bir kitap yayınlayan araÅŸtırmacı bilim adamı Alan Aragon bu kitabında esnek ve katı diyetlerin bazı özelliklerini sıralamıştır. (Bu özelliklerden uyarlanan aÅŸağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.)
Özet olarak kilo vermede baÅŸarılı olabilmek için diyetinizi yaÅŸam ÅŸartlarınıza ve hedeflerinize göre kiÅŸiselleÅŸtirmeniz gerekmektedir.
30.ALKOLDEN UZAK DURUN!
1 gram alkol vücut tarafından metabolize edildiÄŸinde 7 kalorilik bir enerji açığa çıkmaktadır. Alkol vücudumuza girdiÄŸinde metabolize olmak adına karaciÄŸerimize gider ve burada oldukça toksik bir madde olan etanole çevrilir. Alkol tüketiminden sonra vücudun ana önceliÄŸi, etanolün potansiyel olarak enerji için kullanılabilecek daha az zararlı yan ürünlere metabolize edilmesidir. Bununla birlikte, alkol metabolizması, enerji üretiminden de sorumlu olan diÄŸer metabolik yolları bozabilmektedir. (97) Bu nedenle alkol tüketimi beslenme programlarında ekstra bir kalori yükü oluÅŸturarak kalori açığı yaratmamız konusunda ekstra bir zorluk yaratabilmektedir.
31. YEMEKLERÄ°NÄ°ZÄ° YAVAÅž YÄ°YÄ°N
Yemekleri yavaÅŸ bir ÅŸekilde ve iyi çiÄŸneyerek tüketmek doygunluk hissinin daha saÄŸlıklı bir ÅŸekilde fark edilmesini saÄŸlar. Çok hızlı yenen yemekler doyduÄŸunuzu anlamadan gereÄŸinden fazla kalori almanıza neden olabilir. (98) Yapılan araÅŸtırmalar daha hızlı yemek yiyen bireylerin daha yavaÅŸ yemek yiyen bireylere göre obezite geliÅŸimi konusunda daha yüksek risk taşıdığını göstermiÅŸtir. (99) Bunun yanında yiyecekleri daha yavaÅŸ çiÄŸnemek kiÅŸilerin daha az kalori tüketmesini ve kilo kaybıyla iliÅŸkili olan hormonların artışını destekleyebilir. (100,101)
32.PROBÄ°YOTÄ°K TÜKETÄ°N
Probiyotikler, birtakım saÄŸlık yararları olan canlı bakterilerdir. Sindirim saÄŸlığını ve kalp saÄŸlığını iyileÅŸtirebilirler ve hatta kilo vermeye katkıda bulunabilirler. (102) AraÅŸtırmalar, aşırı kilo problemi yaÅŸayan obez bireylerin, normal kiloya sahip olan insanlara göre farklı bağırsak bakterilerine sahip olduÄŸunu ve bu durumun kilo almayı ve kilo vermeyi etkileyebileceÄŸini göstermiÅŸtir. (103) Probiyotikler, bağırsak bakterilerin düzenlenmesine yardımcı olabilirken, iÅŸtahı ve enflamasyonu azaltmada da fayda saÄŸlayabilmektedir. Probiyotiklerin bu yararları, olabildiÄŸince hızlı kilo verme konusunda destekleyici unsurlar olabilmektedir. (104,105,106) Tüm probiyotik bakteriler arasında Lactobacillus gasseri, kilo kaybı üzerinde en umut verici etkileri gösteren türdür. (107,108,109)
33. Ä°LAVE ÅžEKERÄ° MÄ°NÄ°MUMA Ä°NDÄ°RÄ°N
Çok fazla ÅŸeker yemek, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve kanser dahil olmak üzere birçok hastalık ile iliÅŸkilidir. (110,111,112) Birçok besinde farklı isimlerle yer alan ÅŸeker aşırı miktarda tüketildiÄŸinde kilo verme hedefine büyük bir engel olabilmektedir. Burada bahsetmek istediÄŸimiz ÅŸekerin zehir olduÄŸu deÄŸil ilave ÅŸekerin çoÄŸu zaman gereksiz olduÄŸu ve hızlı kilo verme hedefine zarar verebileceÄŸidir. Ä°çinde ciddi ÅŸekilde ÅŸeker olan ürünler ve ÅŸekerin bazı popüler formları ÅŸunlardır:
- Sukroz
- Glikoz
- Fruktoz
- Maltoz
- Dekstroz
- Hidrolize edilmiÅŸ niÅŸasta
- Yüksek fruktozlu mısır ÅŸurubu
- Åžurup
- Melas
- Şeker kamışı
- Ham ÅŸeker
- Pekmez
- Bal
- Meyve suyu konsantresi
REFERANSLAR:
- Hill JO, Wyatt HR, Peters JC. The Importance of Energy Balance. Eur Endocrinol. 2013;9(2):111-115. doi:10.17925/EE.2013.09.02.111
- Hill JO, Wyatt HR, Peters JC. Energy balance and obesity. Circulation. 2012;126(1):126-132.
- Paddon-Jones D, Westman E, Mattes RD, Wolfe RR, Astrup A, Westerterp-Plantenga M. Protein, weight management, and satiety. Am J Clin Nutr. 2008 May;87(5):1558S-1561S. doi: 10.1093/ajcn/87.5.1558S. PMID: 18469287.
- Phillips SM, Chevalier S, Leidy HJ. Protein "requirements" beyond the RDA: implications for optimizing health. Appl Physiol Nutr Metab. 2016 May;41(5):565-72. doi: 10.1139/apnm-2015-0550. Epub 2016 Feb 9. Erratum in: Appl Physiol Nutr Metab. 2022 May;47(5):615. PMID: 26960445.
- Morton RW, Murphy KT, McKellar SR, Schoenfeld BJ, Henselmans M, Helms E, Aragon AA, Devries MC, Banfield L, Krieger JW, Phillips SM. A systematic review, meta-analysis and meta-regression of the effect of protein supplementation on resistance training-induced gains in muscle mass and strength in healthy adults. Br J Sports Med. 2018 Mar;52(6):376-384. doi: 10.1136/bjsports-2017-097608. Epub 2017 Jul 11. Erratum in: Br J Sports Med. 2020 Oct;54(19):e7. PMID: 28698222; PMCID: PMC5867436.
- Eric R Helms, Alan A Aragon & Peter J Fitschen (2014) Evidence-based recommendations for natural bodybuilding contest preparation: nutrition and supplementation, Journal of the International Society of Sports Nutrition, 11:1, DOI: 10.1186/1550-2783-11-20