Çok fazla miktarda gdo içeren besinler, şekerli besinler ve paketli gıda tüketimi bağırsak sağlığını bozmaktadır. Halbuki bağırsaklarımız vücudumuzun 2.beyni olarak adlandırılmaktadır. Bu sebeple insan sağlığı için çok büyük bir önem taşır. Yetişkin bir insanın vücudunda ortalama 100 trilyon kadar yararlı bakteri ve mantar bulunur. İşte bu yararlı bakterilerden biri ise Candida’dır. Bireyin kötü beslenmesine bağlı olarak bu bakteri; uyku problemlerine, yorgunluğa, ağız kokusu gibi birçok olumsuz sonuçlara sebep olmaktadır.


Peki Candida’nın sebepleri nelerdir? Gelin hep beraber bunlara göz atalım.


Candida Sebepleri:



  • Uzun süre boyunca doÄŸum kontrol hapı kullanmak
  • Kirli hava solumak
  • Mantar hastalıkları
  • Uzun dönem sigara içmek
  • Sık antibiyotik kullanımı
  • Anti - inflamatuar ilaçlar 





Candida Belirtileri:


  • Yorgunluk
  • Sindirim sorunları
  • Sinüs enfeksiyonlar
  • Beyin sisi
  • Hafif depresyon
  • Eklem aÄŸrısı
  • Gıda alerjileri
  • Hormon dengesizliÄŸi
  • Kilo alma
  • Åžekerli yiyecekleri yeme isteÄŸinde artış
  • Konsantrasyon bozukluÄŸu
  • Dil üzerinde renkli katman oluÅŸması


Peki bu semptomlar neden bu kadar fazla? Her şey sağlıklı bağırsağa doğru geri dönüyor. Bağırsaklarımız dengesiz olduğu zaman vücudumuzdaki tüm sistemleri etkiler. Bu sebeple bağışıklığınız , ruh sağlığınız, enerji seviyeniz hepsi bir noktaya kadar bağırsak sağlığımıza bağlıdır.


Bağırsak florasının hatalı karışım; yiyeceklerin besin emilimini bozar, bağışıklık sisteminizi zayıflatır, şişkinlik ve gaza sebep olur.



Berkay Türkkan Fitness mobil uygulamasıyla antrenman ve beslenme adına ihtiyaç duyacağınız her şey cebinizde!

 

iPhone için App Store'dan ücretsiz indir!

 

Google Play'den ücretsiz indir!


Tüm bu belirtilerden sonra peki ‘’Ben Candida olduğumu nasıl anlarım? ‘’ dediğinizi duyar gibiyim. Aslında bunun yolu çok basit. Sabah uyandıktan sonra 1 su bardağının içine tükürün. Daha sonra 15 dakika boyunca izleyin. Eğer tükürüğünüz dibe çöküyor ve dalgalı görüntüler oluşuyorsa bağırsak floranızda bir sorun var anlamına gelir.


Candida Sadece Bağırsak Sağlığını Mı Etkiler?


Bağırsak sağlığı bütün vücudumuzun sağlığı ile ilişkilidir. Son dönemlerde yapılan araştırmalar, bağırsak sağlığı ve akıl sağlığı arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bu yüzden bağırsaklarımızdaki tek bir sorun tüm vücudumuzu etkiler. Candida bakterisinin aşırı büyümesi; ürik asit, asetaldehit ve amonyak gibi toksik maddeleri açığa çıkartır ve bu maddeleri kan dolaşımına iletir. Açığa çıkan asetaldehit maddesi, baş ağrısına sebep olur. Aynı zamanda bu madde Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından ‘’ kanserojen madde’’ olarak isimlendirilir. Ürik asit ise eklem ağrılarına neden olur ve bunun fazlası gut hastalığına sebep olur.


Peki ‘’Candida’dan nasıl kurtulabiliriz? ‘’ Bu durumdan kurtulmanın en iyi yolu ‘’ Candida Diyeti’dir. ‘’


Candida Diyeti Nedir?



Candida diyeti, bağırsak sağlığını destekleyen ve Candida türünün aşırı çoğalmasını besleyen şekerleri ortadan kaldıran düşük şeker içerikli bir diyettir. Bu diyet; nişasta içermeyen sebzeler, glütensiz tahıllar, düşük şekerli meyveler, fermente edilmiş yiyecekler ve bazı süt ürünlerini içerir.


Bağırsak sağlığınızı ve mantarın aşırı büyümesinin başlıca sebebi şekerli, işlenmiş ve abur cuburlarla donatılmış bir beslenme tarzıdır. Bu yiyecekler, Candida’nın aşırı büyümesine sebep olacak düzeyde yüksek miktarda şeker içerirler ve bağırsakların iltihaplanmasına yol açarlar.


Candida diyeti bağırsak sağlığını iyileştirmek, vücuttaki iltihabı azaltmak ve bağışıklığı güçlendirmek için oluşturulmuş bir diyettir. Bu diyetin prensipleri; fermente edilmiş yiyecekler tüketmek, eklenen şekerleri çıkarmak ve glüten - işlenmiş yiyecekler gibi tetikleyici besinlerden kaçınmaktır.


Yapılan pekçok çalışmada bağırsak sağlığının; kalp sağlığı, glikoz kontrolü, bağışıklık ve sindiirmle bağlantılı olduğu görülmüştür. Bu sebeple sağlıksız bir bağırsağın vücudunuzun her yerinde sorunlara yol açabileceğini söylemek oldukça mümkün.


Candida Diyeti Uygularken Serbest Olan Yiyecekler:



Protein kaynakları: Tavuk, hindi, yumurta, hamsi, somon, sardalya.


Nişasta içeriği düşük sebzeler: Kuşkonmaz, brokoli, karnabahar, enginar, brüksel lahanası, domates, salatalık, kabak, ıspanak, patlıcan, soğan, sarımsak, lahana, kereviz.


Yağlı tohumlular: Keten tohumu, ayçiçek çekirdeği, badem, ceviz, fındık.


Şeker içeriği düşük meyveler: Limon


Tahıl grubu: Amarant, yulaf, kinoa, karabuğday, glutensiz tahıllar.


Süt ürünleri: Kefir, yoğurt.


Sağlıklı yağlar: Avokado, zeytinyağı, keten yağı, hindistan cevizi yağı.


Baharat ve Lezzet vericiler: Tarçın, karanfil, zencefil, sarımsak, fesleğen, karabiber, kırmızı biber, biberiye, elma sirkesi, dereotu, kekik, tuz.


Candida Diyeti Uygularken Uzak Durulması Gereken Yiyecekler:



Süt ürünleri: Peynir, krema, süt, peynir altı suyu.


Yüksek şeker içeriğine sahip yiyecekler: Limon dışındaki bütün yiyecekler.


Tahıl grubu: Beyaz un, pirinç, gluten içeren bütün tahıllar, arpa, çavdar.


Yağ grubu: Ayçiçek yağı, margarin, kanola yağı, soya yağı.


Et grubu: Kabuklu deniz ürünleri, ton balığı, işlenmiş et ve ürünleri.


Şekerli yiyecekler ve tatlandırıcılar: Şeker, bal, pekmez, mısır şurubu, aspartam.


Soslar: Ketçap, mayonez, soya sosu, barbekü sos.


İçecekler: Çay - kahve gibi kafein içeren içecekler, meyve suları, gazlı içecekler, bütün alkollü içecekler, enerji içecekleri.


Candida Diyeti Örnek Menü:





Diyetisyen Nida Tunca




KAYNAKÇALAR:


1- Uzman Diyetisyen Gamze Altınay, Candida Mantarı Nedir? Candida Diyeti Nasıl Yapılır? . 


2-  The Candida Diet, What is the Candida Diet? .


3- Prof. Dr. Banu Çaycı, Candida Diyeti.