Süt Ürünleri Tüketmek Deriyi Kalınlaştırır Mı?


Eminiz ki bu soruyu fitness yapan herkes en az bir kez duymuştur. Sıkça karşılaştığımız bu sorunun bilimsel bir alt yapısı var mı? Asıl sormamız gereken soru budur.


Öncelikle çoğu şehir efsanesinde olduğu gibi süt ürünleri tüketiminin deriyi kalınlaştırdığını ispatlayan herhangi bir bilimsel araştırma yoktur. Kim hangi sebeple böyle bir iddia ortaya attı bilinmez ama bu iddiayı destekleyecek bir veri henüz yok. Bununla birlikte çürütecek çok fazla veri var. Kısaca açıklayalım.


Deri Kalınlığı


Deri kalınlığı kişilerin genetik yapısına bağlı olarak her bireyde farklılık gösterir. Yani burada adı geçen “deri” tamamen cilt yapısıyla alakalı bir durum.


Aynı zamanda sıkça karıştırılan bir tabir var ki o da “deri kıvrım kalınlığı”dır. Özellikle sporcularda vücut kompozisyonunu değerlenmek için kaliper cihazıyla deri kıvrım kalınlığı ölçüsü alınır. Bu ölçü ile bazı matematiksel formüller kullanıldığında; kişinin yağ oranı ve yağ dokunun vücutta dağıldığı bölgeler tespit edilir.


Vücutta yağ oranının artmasıyla birlikte deri kıvrım kalınlığı da doğru orantılı olarak artış gösterir. Kaliper cihazını kullanmasak da vücudumuzda yağlı olan bir bölgeyi baş parmak ve işaret parmağımızla sıkıştırarak ne kadar deri geldiğini görebiliriz.



Berkay Türkkan Fitness mobil uygulamasıyla antrenman ve beslenme adına ihtiyaç duyacağınız her şey cebinizde!

 

iPhone için App Store'dan ücretsiz indir!

 

Google Play'den ücretsiz indir!


Yağlı Süt Ürünleri ve Yağlanma


Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir. Günlük almamız gereken kaloriyi makrolara böldüğümüzde ortalama %25-30’luk bir kısmı yağdan gelmektedir. Ve bu yağı ceviz, avokado, zeytinyağı, balık gibi sağlıklı doymamış yağlar ile çeşitlendirdiğimizde hayvansal yağları kısmamız gerekir.


Böylelikle yarım yağlı süt ürünleri, az yağlı peynirler özellikle de en çok tercih ettiğimiz en düşük yağ oranına sahip lor peyniri, yarım yağlı yoğurtlar ve yarım yağlı kefirler tüketerek bu dengeyi sağlarız.


Beslenmesine özen göstermeyen bir birey için uzun süreli tam yağlı süt ürünleri tüketmek tabii ki zamanla vücut yağ oranında artış olmasına sebep olabilir. Ama bu durum sadece tek bir besinle ortaya çıkmaz. Beslenmedeki dengesizlik farklı bir besin grubundan da kaynaklansa yine aynı şekilde yağ oranında artış görülebilir. Kısacası “süt ürünleri tüketmek yağlandırır” düşüncesi hiçbir anlam ifade etmez.


NOT: Yağ oranınızı hesaplamak istiyorsanız Berkay Türkkan Fitness mobil uygulamamızı buradan indirip, 'yağ oranı hesaplayıcı' bölümünü kullanabilirsiniz.


Süt Ürünü Tüketmeyen Kişiler


Bazı kişilerde laktoz intoleransı bulunur. Vücudunda laktaz enzimi üretilmediği veya az miktarda üretildiği için laktoz içeren ürünleri sindiremezler ve bu sebeple süt ürünleri tüketimini kısıtlamaya giderler.


Bir rahatsızlığı olmayan kişilere de çoğunlukla laktozsuz ürünleri öneririz. Bunun nedeni laktozsuz ürünlerin çoğunun aynı zamanda yarım yağlı olması ve daha rahat hazmedilmesidir. Ama bu durum tercihten kaynaklanır.


Laktoz intoleransı bir rahatsızlıktır ve taşıyan herkeste derecesi farklıdır. İntoleransı olan kişilerde hazımsızlığın beraberinde şişkinlik gözlemlenebilir. Bu sebeple laktozsuz ürün tüketmek veya süt ürünlerinin tamamını tüketmemek bu kişiler için tercih değil zorunluluktur.


Bir de vücut geliştirme yarışmasına hazırlanan sporcular vardır. Bu sporcular yarış dönemi öncesi süt ürünlerini kesebilirler. Bu durumda gözden kaçan şudur; hedef sadece süt ürünleri değildir. Sağlıklı olsa da süt ürünlerinin beraberinde birçok besini hayatlarından çıkartırlar. Yarışamaya hazırlanmak ayrı bir disiplindir ve yarışmacıların beslenme alışkanlıkları toplumun geneliyle örtüşemez.


Süt Ürünlerinin Faydaları


Süt, içerdiği protein, kalsiyum ve demir ile sağlıklı kabul ettiğimiz bir besin. İnek sütünün sağlığa faydası olup olmadığı, başka kaynaklardan da aynı faydayı sağlayabildiğimiz için dünya üzerinde hala tartışılan bir konudur.


Fakat yoğurt ve kefir için durum aynı değildir. Yoğurt ve kefirin insan sağlığına çok faydalı ve değerli besinler olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Probiyotik içeriği ile mikrobiyatayı besler ve bağırsak hareketlerimizi düzenler. Aynı zamanda probiyotikler bağışıklığı da güçlendirir.


Özet Olarak


Süt ürünleri yarım yağlı olarak tüketildiğinde, özellikle yoğurt ve kefir gibi sağlıklı formları tercih edildiğinde beslenme planlamanız içerisinde kullanılabilir. Deriyi kalınlaştırdığı ispat edilmemiştir. Farklılıkları sebebiyle süt ürünü tüketmeyen bireyleri örnek almak ve bunun üzerinden toplumun tamamı için bir yargıda bulunmak doğru değildir.


Diyetisyen Melis Kuşka