Skolyoz Nedir?


Skolyoz kesinlikle korkulmaması gereken bi omurilik hastalığıdır.


Omuriliğimiz vücudumuzun vücudumuzun dik durmasını sağlayan, yani bir direk görevi gören önemli bir yapısıdır. Bu nedenle bizler için hayati önem taşır.


Omurgamız 23 tanesi hareketli, toplamda 33 tane, omur denilen kemikten meydana gelir. Omurga omuriliği koruyan bir yapıdır ve kol-gövde-bacak arasındaki bağlantıyı sağlar. Bunun yanında beyinden gelen sinyallerin sinir ağlarınca iletiminde görev alır. Ek olarak nefes almak, dolaşım ve sindirim sistemimizin aktif olması gibi hayati görevleri de vardır.


Skolyoz toplumda %2-3 oranında görülür ve bunların bir çoğu düşük dereceli skolyozlardır, yani tedavi gerektirmez. %15 eğriliğin altındaki skolyoz hastalarında genel olarak tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Kız çocuklarında erkek çocuklara oranla daha sık görülür. Bunun nedeni kız çocuklarında boy uzama sürecinin erkeklere kıyasla çok daha hızlı gerçekleşmesidir.



Berkay Türkkan Fitness mobil uygulamasıyla antrenman ve beslenme adına ihtiyaç duyacağınız her şey cebinizde!

 

iPhone için App Store'dan ücretsiz indir!

 

Google Play'den ücretsiz indir!




Skolyoz Her Yaşta İlerleme Gösterir mi?


Hayır. Erkeklerde 21, kadınlarda 23 yaşlarından itibaren kemik büyümesi yavaşlar, hatta durur. Bu süreçten sonra skolyoz ilerleme göstermez.


Skolyozun kendi içinde türleri vardır. Eğer nöromuskuler skolyoz dediğimiz bir skolyoza sahip değilseniz bu yaşlardan irtibaren kesin olmamakla birlikte ilerlemez diyebiliriz.


Skolyoz Türleri Nelerdir?


İdiopatik skolyoz; genel olarak nedeni belli olmayan, hızlı büyümeye bağlı olarak gösterilen skolyoz türüdür. En sık karşılaşılan türdür.


Nöromuskuler skolyoz ; kas ve sinir hastalığı olan kişilerde görülür. Çok fazla karşılaşılmayan bir türdür.


Konjenital skolyoz; anne karnında çocuğun geçirdiği bazı rahatsızlıklar nedeni ile görülen skolyoz türüdür. En az görülen türdür.


Skolyoz Hastasıyım, Ne Yapmalıyım?


Skolyoz hastasıysanız 6 ay aralıklar ile bir fizyoterapist veya doktor muayenesine ihtiyacınız olacaktır. Skolyoz dereceleri 6 aylık periyotlarla ile takip edilerek müdahale edilir. Hasta solunum zorluğu yaşamadığı sürece kolay kolay ameliyat tavsiye edilmez. Bu da ortalama %40-45 derece ve üstü skolyoz hastalarında görülür.


Skolyoz Hastası Olmamak İçin Ne Yapmalıyım?


Aslında cevabımız çok basit: Doğru egzersiz!

Düzenli egzersiz, sırt kaslarının kuvvetli olması, daha formda bir vücut için skolyoz hastası olma riski düşüktür.


Skolyoz Ağırlık Kaldırmaya Engel mi?


Kesinlikle hayır. Skolyoz sonrası bir fitness eğitmeni veya medical trainer desteği ile doğru egzersizler yapılarak vücudunuzun el verdiği kadarıyla çok fazla zorlamadan ağırlık antremanları zarar değil, fayda sağlayacaktır.


Fitness Çalışmaları Skolyoz Tedavisinde Ne Gibi Bir Öneme Sahip?


Fitness çalışmaları skolyoz tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Doğru egzersiz planlaması ile omuriliği destekleyen kasların doğru açıda çalıştırılması fitness çalışmalarının skolyozun ilerlemesini yavaşlatabileceğini söyleyebiliriz.


Skolyoz Hastaları Hangi Egzersizlerden Kaçınmalı?


İleri derece (35-40 derece ve üstü) bir skolyoza sahip değilseniz, doğru egzersiz planlaması ile çalışabilirsiniz.


Diğer yandan bazı araştırmalar press hareketlerinin kemik yapısı zayıf bireylerde skolyozun ilerlemesinde etkisi olabileceğini göstermekte. Örneğin shoulder (omuz) press.


Skolyoz Ameliyatı Sonrası Fitness Yapılmalı mı?


Eğer bir uzman eşliğinde bilinçli bir spor yapıyorsanız, ameliyat sonrası fitness yapmanız size bir engel olmayacaktır. Bu konuda en doğru bilgi ameliyatınıza göre doktorunuz sizlere verecektir.


Fizyoterapist & Medical Trainer Orhan Kocaselvi