Koşmak mı Yoksa Yürümek mi Daha Çok Yağ Yaktırır?


Soru basit: Koşarak mı yoksa yürüyerek mi daha çok yağ yakarsınız? Gözünüz kapalı 'koşmak!' diyorsanız maalesef yanılıyorsunuz. Üzülmeyin! Bu soruya hazırlıklı olmayan herkesin vereceği cevap bu olurdu. Gelin şimdi işin aslını yalın bir şekilde inceleyelim.


Yürümek Nasıl Koşudan Daha Fazla Yağ Yaktırır?


Soruyu 'aynı süre içerisinde koşarak mı yoksa yürüyerek mi daha fazla kalori harcarsınız' şeklinde sorsaydım doğru cevap şüphesiz koşu olacaktı fakat sorumuz 'hangisi daha fazla yağ yaktırır' olduğu için bu yakılan kalorilerin kaynağını incelememiz gerekiyor.

Koşarken harcadığınız kalorinin kabaca %80'i karbonhidrat, %20'si yağ olur. Yürüyüşlerde ise 24. dakikadan itibaren %80 yağ, %20 karbonhidrat yakarız. Çok ciddi bir fark değil mi?


NOT: Yağ oranınızı hesaplamak istiyorsanız Berkay Türkkan Fitness mobil uygulamamızı buradan indirip, 'yağ oranı hesaplayıcı' bölümünü kullanabilirsiniz.



Berkay Türkkan Fitness mobil uygulamasıyla antrenman ve beslenme adına ihtiyaç duyacağınız her şey cebinizde!

 

iPhone için App Store'dan ücretsiz indir!

 

Google Play'den ücretsiz indir!

 


Kilo Vermek İçin Neden Yağlara Odaklanmalıyız?


1 gram yağ vücuda 9 kcal enerji verirken, 1 gram karbonhidrat 4 kcal enerji sağlar fakat spor yaparken performansımızı etkileyen, vücudumuzun yakıtı diyebileceğimiz makro yağlar değil, karbonhidratlardır. Glikojen depolarınız boşalırsa (yani vücudunuzda yeterli karbonhidrat yoksa) antrenmanlarınızda istediğiniz yüksek performansı hiçbir zaman gösteremezsiniz. Bu noktada akıllara hemen son dönemlerin popüler beslenme sistemi ketojenik beslenme gelecektir fakat ketojenik beslenmenin yağ yakımını desteklerken performansı artırdığına dair yeterli hiçbir araştırma yoktur.

Sayılarla devam edelim. İdeal bir bireyi ele aldığımızda vücudundaki karbonhidrat deposunun 1480 kalori, yağ deposunun ise 80 bin kalori olduğunu görürsünüz. Bu depolar yağ oranınız arttıkça 500.000 kaloriye kadar çıkarken karbonhidrat deponuz sabit kalır çünkü karbonhidratlar kas ve karaciğerde sadece belirli miktarlarda glikojen olarak depolanırlar.

Tüm bu veriler ışığında ana odak noktamız yağ depolarını yakmak olmalıdır.


En Kötü Senaryo: Kas Proteinlerinin Parçalanması


Bilinçsiz bir şekilde yaptığınız antrenmanlarla ve dengesiz beslenme planlarıyla kısıtlı glikojen depolarınızı tüketirseniz vücudunuz kas proteinlerini parçalamaya başlar. Daha sade bir dille kas kaybetmeye başlarsınız. Kas kazanmak zor fakat kaybetmek maalesef kolaydır. Kilo verme, yağ yakma hedefleriyle çıktığınız bu verdiğiniz kilonun büyük oranda kastan olması karşınıza çıkabilecek en kötü senaryodur. Sağlıklı bir antrenman ve beslenme planlamasında ana amaçlardan biri protein sentezini, yani kas inşasını artırmaktır. Sıkılaşmadan, kas kütlenizi artırmadan vereceğiniz kiloların ayna karşısında sizi asla mutlu etmeyeceğini ve sarkmalarla sonuçlanacağını unutmayın.


Koşmayalım mı? Hangi HIIT Kardiyolar En İyileriydi?


Bu yazdıklarımdan herkesin, tüm kardiyo çalışmalarını yürüyüşe çevirmesi gerektiği anlamı çıkmamalı. Herkesin antrenman ve beslenme planlaması kendine özel olmalıdır. Güncel durumunuz, hedefleriniz, ayırabileceğiniz zaman, imkanlarınız, sağlık koşullarınız, spor geçmişiniz ve daha birçok parametre antrenman ve beslenme sistemlerinizin verimini belirler. Yüksek yoğunluklu çalışmaların da farklı avantajları vardır. Bu konulara da farklı bir blog yazımda değineceğim.


Size En Uygun Sistemi Bilmiyor musunuz?



Kendinize en uygun antrenman ve beslenme programları hakkında yardım almak istiyorsanız buradan uzaktan eğitim sistemime katılıp, Berkay Türkkan Fitness mobil uygulamamla hedeflerinize vakit kaybetmeden ilerlemeye başlayabilirsiniz.


Güçlü kalın,


Berkay Türkkan